El conflicte entre gitanos i algerians: "No és per un delicte, sinó pel rebuig d'un grup contra un altre"
El cap de la Policia de Llucmajor reconeix que han tapiat l'edifici ocupat pels nord-africans com a cessió al grup d'ètnia gitana
PalmaEl cap de la Policia Local de Llucmajor, Sergi Torrandell, ha traslladat a l'ARA Balears que el conflicte entre un grup d'algerians i un altre d'ètnia gitana aquest passat dimecres a l'Arenal, "no té res a veure amb un fet delictiu, sinó pel rebuig d'un grup de persones contra un altre".
L'altercat s'inicià després d'un encontre fortuït entre ambdós grups al carrer de la Marineta. En aquest sentit, el cap de Policia ha volgut destacar que el conflicte "s'originà a l'Arenal i acabà a l'Arenal". Ha explicat que, "en cap cas, aquestes persones vingueren de Son Gotleu, ni les d'ètnia gitana ni les algerianes; sinó que conviuen a la barriada, on cohabiten persones de moltes altres cultures i orígens".
Amb tot, aclareix que és possible que la picabaralla sí que s'iniciàs arran dels altercats que s'han produït dies enrere a la barriada de Palma, "però no són les mateixes persones". Ha confirmat que el conflicte "no s'ha produït per un fet delictiu, sinó per un conflicte de convivència entre diferents cultures". Segons ha detallat, la Policia de Llucmajor no té constància de cap robatori comès pel grup d'algerians, que ocupaven l'edifici d'un antic forn en situació de ruïna, tapiat a primera hora d'aquest dijous per ordre del cos policial.
La Policia municipal va haver de cedir davant el grup d'ètnia gitana, que exigia el tancament del forn com a mesura per obligar a partir els algerians. Només així posarien fi a l'ambient de tensió creat al carrer. Aquest pacte es va assolir al voltant de les 00.30 hores de la matinada, després de diversos intents dels agents de dissoldre la protesta. "L'Arenal és un lloc turístic i aquests aldarulls es produïen a les proximitats d'hotels i altres establiments turístics", ha apuntat Torrandell. Malgrat haver tapiat el forn, els veïns d'ètnia gitana es tornaran a concentrar avui novament.
Un suposat robatori com a detonant del conflicte
Pel que fa a un possible robatori com a inici del conflicte, el cap de la Policia ha assenyalat que "no es té constància de cap acte delictiu". "Hem detingut persones d'origen algerià per robatoris, però no eren cap dels qui se n'anaren quan vàrem procedir al tancament de l'edifici", ha apuntat. Així, el responsable de la Policia Local ha explicat que també s'ha decidit tapiar per seguretat ciutadana, ja que l'edifici té algunes deficiències i podia ser perillós per a les persones que entrassin.
En aquest sentit, no havien tapiat l'antic forn abans perquè l'edifici té un problema amb la transmissió de la propietat als possibles hereus. Així, i aprofitant que els algerians que habitaven l'espai partiren quan s'inicià el conflicte, s'ha procedit al tancament permanent del forn abandonat.
Per la seva banda, la batlessa del municipi, Xisca Lascolas ha agraït la bona coordinació entre la Policia Local i la Guàrdia Civil que ha permès "apaivagar" el conflicte. Malgrat tot, reconeix que els preocupa la situació i perquè no volen que es repeteixi un episodi d'aldarulls. Amb tot, ha recordat que aquest dijous s'ha organitzat una protesta per part del col·lectiu d'ètnia gitana que, diu, serà pacífica i disposarà dels cossos de seguretat per evitar que hi pugui haver qualsevol incidit. A hores d'ara, la Policia municipal treballa per esbrinar la identitat de les persones migrades que fugiren el passat dimecres de l'edifici tancat, malgrat que es desconeix si es troben al municipi de Llucmajor o han partit d'allà. En tot cas, ha assegurat que no es preveu cap detenció, perquè no s'ha comès cap robatori ni cap altre acte delictiu.