El I Congrés de Periodisme Gastronòmic de Menorca tanca amb la participació de 125 inscrits
L'organització confirma la segona edició l'octubre de 2023
MAÓUn total de 125 persones han participat aquest cap de setmana en el I Congrés de Periodisme Gastronòmic fet a Menorca, un esdeveniment organitzat per l'Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears, i que ha comptat amb la col·laboració de l'associació Leader Illa de Menorca, la Fundació Foment del Turisme i el Consell Insular. A més, l'acció s'emmarca en el programa d'actes del mandat de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia.
La primera edició s'ha tancat aquest diumenge en el centre de cultura gastronòmica del Pati de sa Lluna d'Alaior amb una doble sessió, però posteriorment s'han debatut les conclusions i s'han fet les últimes intervencions al far d'Artruxt de Ciutadella. El Congrés també s'ha traslladat al Museu de Menorca, on s'ha visitat l'exposició El gust de Menorca i a la sala multifuncional del Mercadal per fer ponències i taules rodones per abordar les dues principals qüestions: el paper de la dona dins de la crítica gastronòmica i l'autocrítica. D'altra banda, s'ha parlat de la història i l'evolució d'aquest gènere, de l'escriptura gastronòmica, d'alimentació, precarietat laboral, la falta de transparència entre informació i publicitat, de les noves formes d'informar-se o de com arribar a l'audiència. Des de l'organització han assegurat que hi haurà una segona edició l'octubre de 2023.
Ara es treballa per elaborar una Declaració Ètica de Periodisme Gastronòmic, que consistirà en un document subscrit per la professió que reculli l'essència que com a generadors d'una influència en el consumidor han de comprometre's a respectar uns principis ètics que incloguin la llibertat d'opinió, el rigor analític, la durabilitat social, l'enriquiment i diversitat cultural, la durabilitat ambiental i econòmica, l'alimentació saludable, la importància de l'equip, l'impacte local i l'equitat.