Societat 27/06/2024

El Congrés de Turisme de la Societat Civil conclou que la necessitat de decréixer és "indiscutible"

Els coordinadors elaboraran un document amb les conclusions principals que serà traslladat al Govern i que es presentarà els pròxims dies

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, i la secretària d'Estat de Tuirsme, Rosario Sánchez, entre altres autoritats i membres del Fòrum de la Societat Civil al congrés.

PalmaEl I Congrés de Turisme de la Societat Civil duit a terme aquest dimecres a Palma ha conclòs, entre moltes altres qüestions, que la necessitat de decréixer en matèria turística és "indiscutible". Després de la jornada d'aquest primer congrés, els coordinadors dels quatre grups de treball establerts han presentat les conclusions principals amb les quals elaboraran un document que serà traslladat al Govern i que es presentarà els pròxims dies. El congrés, organitzat pel Fòrum de la Societat Civil, tenia com a base un document amb més de 170 propostes i més de 350 esmenes de particulars, entitats i associacions.

Segons recull Europa Press, en el primer grup, referent al decreixement de places turístiques i l'adaptació al canvi climàtic, els integrants han estat d'acord que s'ha passat el límit d'un equilibri a les Balears i que és imprescindible decréixer. En aquesta línia, han defensat la necessitat de decréixer en places hoteleres, limitar les entrades a ports i aeroports i diversificar l'economia. D'altra banda, el segon grup sobre turisme i medi ambient ha posat èmfasi en la necessitat de posar límits, tant en el creixement d'infraestructures i de l'oferta turística com en els usos. A més, entre altres qüestions, han destacat la necessitat de preservar el sòl rústic.

Al grup de turisme, economia i societat han debatut sobre la importància de "definir bé" el concepte de diversificació econòmica i han arribat a consensos en relació amb la necessitat d'una presència més gran de la innovació i d'enfortir el sector agroalimentari. Els membres del quart grup, que han tractat temes de turisme i governança, han fet referència a la necessitat d'implementar mecanismes "garantistes i democràtics" per decidir a quins projectes es destinen els fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS). En aquesta línia, s'ha plantejat la possibilitat d'invertir en immobles turístics per convertir-los en habitatges, a més d'imposar una taxa d'entrada als ports i els aeroports de les Illes.

stats