El Pacte es nega a obrir al Consell de Mallorca una comissió d'investigació sobre la prostitució de menors

El PSIB, MÉS per Mallorca i Podem proposen, a canvi, que es formi un grup d'experts tant per esbrinar què ha fallat com per fer propostes de millora

Magdalena Gelabert, Andreu Alcover i Guillem Balboa durant la roda de premsa d'aquest dilluns
MARIA LLULl
10/02/2020
3 min

PalmaEl PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem es neguen a obrir una comissió d'investigació al Consell de Mallorca per tal d'esbrinar responsabilitats i errades de l'escàndol de prostitució dels menors tutelats per l'IMAS, segons han anunciat aquest dilluns en roda de premsa. A canvi, l'equip de govern de la institució insular proposa crear una comissió d'experts la qual, a més d'estudiar els fets, proposarà mesures per evitar-ne nous casos en el futur.

El portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha assenyalat que els partits de govern tenen "dubtes" respecte dels "objectius" de l'oposició per reclamar una comissió d'investigació, i ha indicat que volen "treure rèdit polític" de l'escàndol. A més, Alcover ha considerat que el dret a la privacitat dels menors no quedaria garantit.

La proposta de l'equip de govern és que la comissió d'experts estigui formada "en quinze dies", i que hi hagi un dictamen i propostes en tres mesos. "Si l'oposició vol saber què ha passat, aquesta comissió és vàlida. Però si volen una revenja política, és possible que no s'hi sumin", ha dit Alcover. El ple del Consell haurà de votar el pròxim dijous, i el portaveu socialista ha assegurat que serà el moment de comprovar "si és cert que volen saber què ha passat".

Cal recordar que el PP, El Pi i Ciutadans varen anunciar el passat dijous que també durien al ple del Consell la seva proposta per crear una comissió d'investigació. A més, tant el PSIB com MÉS i Podem es varen negar a crear una comissió d'investigació al Parlament argumentant que es crearia al Consell i que no era necessària la duplicitat. Si el ple del Consell aprova la creació d'una comissió d'experts, finalment no hi haurà cap comissió d'investigació, ni en la institució insular ni al Parlament.

Tant el portaveu socialista com Guillem Balboa, portaveu de MÉS, han plantejat que el debat polític sobre aquest escàndol es podrà fer al Consell Assessor i Rector de l'IMAS, on estan representats tots els grups polítics. "Allà podran fer les preguntes que calguin, i podran obtenir la mateixa informació que en una comissió d'investigació", ha explicat Alcover, i ha comentat que "aquesta realitat social convivia amb nosaltres des de fa anys".

Per la seva part, Balboa ha considerat que la comissió d'experts és "una solució oberta" per a "una polèmica molt complexa que va més enllà de les competències de l'IMAS i del Consell". La portaveu d'Unides Podem, Magdalena Gelabert, ha demanat la "col·laboració constructiva" dels partits de l'oposició i que s'hi involucrin tots els agents socials per tal de trobar solucions.

La diferència és en la fiscalització

Una de les diferències fonamentals entre una comissió d'investigació i una comissió d'experts és el diferent grau de fiscalització d'ambdues. En el cas de la comissió d'investigació, els representants dels partits polítics poden requerir ponències –informes– i la compareixença dels responsables polítics i experts que trobin adients.

Segons han explicat fonts del Consell a l'ARA Balears, una comissió d'experts no és tan fiscalitzadora, i se centra a elaborar un dictamen amb les causes dels fets i una proposta de futur. "Els responsables en aquest cas són experts reconeguts de la matèria", diuen.

Tant la comissió d'investigació com la d'experts han de ser aprovades pel ple de la institució insular. Però, perquè pugui ser votada, cal que demanin una comissió d'investigació dos grups polítics o una cinquena part dels membres del ple. En canvi, dur a ple la proposta d'una comissió d'experts és potestat del Consell, i no hi ha requeriments tan estrictes com en el cas de la d'investigació.

En cas que una comissió d'experts sigui aprovada, el ple també ha de consensuar quins experts l'han de formar i sobre quin tema ha de tractar. També s'ha de determinar el pla de treball i a quina institució ha de retre comptes. En el cas dels menors tutelats, fonts del Consell assenyalen que "la informació es remetria a l'IMAS", que és l'organisme implicat.

stats