El Consell concedeix dos premis a treballs de recerca sobre la serra de Tramuntana
Els geògrafs Gabriel Garcies i Miquel Àngel March són els autors dels dos treballs guanyadors
PalmaEl Consell de Mallorca ha concedit dos premis a treballs de recerca sobre la serra de Tramuntana, els autors de la qual són els geògrafs Gabriel Garcies i Miquel Àngel March.
En una nota de premsa, el Consell ha informat que el conseller de Presidència, Antoni Fuster, i el director insular de la serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, han lliurat els premis Serra de Tramuntana de recerca.
La segona edició d'aquest certamen, impulsat pel consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, té com a objectiu estimular la recerca en tots els elements i valors que han fet a la serra de Tramuntana mereixedora de la declaració de patrimoni mundial per part de la Unesco. La comissió d'avaluació d'aquesta segona edició ha estat formada per tots els membres del Comitè d'Experts de la serra de Tramuntana –l'òrgan d'assessorament d'alt nivell del consorci i impulsor del certamen.
El conseller insular de Presidència, Antoni Fuster, ha destacat que "els dos treballs premiats ajudaran, ben segur, a millorar la gestió del patrimoni mundial que es fa des del consorci, ja que tots dos presenten una aplicació pràctica i concreta de com calcular els quilòmetres de pedra en sec i de com trobar antics camins públics". "Aquest vessant pràctic és, precisament, el que es busca amb la convocatòria dels premis, noves mirades de professionals i d'experts que ajudin a fomentar el debat intern per, en definitiva, gestionar millor el patrimoni en benefici d'habitants i visitants", ha afegit.
Una de les dues propostes guanyadores és Teledetecció i mesurament de marges i marjades de pedra en sec de la serra de Tramuntana, del geògraf Gabriel Garcies Ramon. Es tracta d'un estudi que dissenya una cadena automatitzada de processos amb l'objectiu de detectar i mesurar els quilòmetres reals que hi ha de marges i marjades a la Serra mitjançant sistemes d'informació geogràfica. La comissió d'avaluació dels premis ha valorat l'alt grau d'aplicació pràctica de la tècnica proposada en la gestió del Patrimoni Mundial, ja que les parets de pedra en sec són un dels elements més importants.
La segona proposta premiada és La recuperació d'un camí públic a la serra de Tramuntana: el cas del camí Llarg (Pollença), de Miquel Àngel March Cerdà, llicenciat en Geografia i Història, especialitzat en ordenació del territori. La comissió avaluadora ha valorat, també en aquest cas, la seva aplicació pràctica per a la gestió del patrimoni mundial, ja que presenta, a partir d'un cas particular, un procediment de recerca per recuperar camins. En aquest cas, March ha cercat les traces de l'antic camí Llarg de Pollença, combinant la recerca oral, la documentació històrica administrativa i el treball de camp.