Residus

El Consell descarta construir quatre de les cinc plantes de compostatge projectades a Mallorca

Confirmada la de Llucmajor, la resta de les previstes no es consideren prioritàries

Ple del Consell Insular de Mallorca
14/12/2023
2 min

PalmaDel total de cinc plantes de compostatge previstes en el projecte Tanca el Cercle, el Consell de Mallorca només garanteix la construcció de la de Llucmajor. Així ho ha confirmat en el ple d'aquest dijous la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, arran de la moció presentada per Joana Maria Adrover del PSIB.

El projecte Tanca el Cercle, aprovat a l'anterior legislatura amb el suport de 16 entitats de Mallorca, preveu cinc plantes a Llucmajor, Santa Margalida, Marratxí, Calvià i Felanitx amb un pressupost estimat de 200 milions d'euros. L'objectiu d'aquesta iniciativa és generar compost ecològic per comercialitzar-lo a preu públic, de manera que es disminueixi la dependència de les importacions del sector primari i, al mateix temps, les emissions associades a la inexistència de plantes de compostatge a Mallorca.

De totes les plantes previstes, el projecte més avançat és el de Llucmajor, que ja disposa de cinc milions procedents de l'Impost de Turisme Sostenible, a més d'un projecte bàsic aprovat. En aquest sentit, Amate ha explicat que el passat 30 de novembre varen tenir l'acta d'ocupació dels terrenys on s'ha de construir la planta de Llucmajor i que "el projecte és a la Comissió de Medi Ambient, de manera que es preveu que d'aquí a mig any es puguin iniciar les obres". La consellera insular, en canvi, ha deixat clar que "les altres quatre plantes no són una prioritat", argumentant que hi ha moltes obres urgents com les de la planta de metanització, l'ampliació de les plantes de transferència de Campos o la planta de tractament prèvia d'animals, entre d'altres, adduint deixadesa de l'equip anterior.

Des de l'oposició, els socialistes han manifestat preocupació per l'estat del projecte i per les actuacions empreses fins ara en matèria mediambiental. "Es fa servir la sostenibilitat com a ornament", ha assegurat Joana Maria Adrover, fent especial esment al fet que "la responsabilitat sobre medi ambient estigui en mans d'un conseller negacionista del canvi climàtic, més radical que els governants de Dubai que viuen del petroli".

Des d'El Pi, Antoni Salas s'ha manifestat favorable a la planta de Llucmajor: "És una necessitat", diu, però en vista del que ha passat amb Tirme, afegeix: "Si no tenim doblers per fer la primera planta ens preocupa el deute que haurem d'assumir els mallorquins per fer la resta".

43 milions a Tirme per congelar la taxa de residus

Enmig de les crítiques del PSIB i MÉS per Mallorca, el Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous destinar 43 milions d'euros a subvencionar Tirme amb l'objectiu de congelar la tarifa de residus urbans de l'illa, mantenint la taxa actual de 114,95 euros per tona, enfront de la proposta inicial de l'empresa concessionària, que era de 225,78 euros per tona.

Des de l'oposició, Catalina Cladera, del PSIB, ha acusat el Consell de malbaratar els recursos: "Han acceptat el que ha dit l'empresa sense negociar res". I ha afegit que "mai no s'havia subvencionat tant la tarifa de Tirme; és una gestió ineficient i ineficaç".

Pilar Bonet, la consellera d'Hisenda, ha explicat que la mesura és imprescindible per fixar la tarifa a 114 euros; ha acusat l'antic equip de govern de fer una mala gestió que ha hagut d'afrontar el govern insular actual i ha dit que no volen que aquest increment es carregui "a les butxaques dels mallorquins".

stats