Societat
Societat09/01/2025

El Consell de Mallorca aprova la construcció de la planta de compostatge de Llucmajor

El projecte requerirà una inversió de 30 milions d'euros

ARA Balears
i ARA Balears

El ple del Consell de Mallorca que s'ha duit a terme aquest dijous ha aprovat, amb els vots a favor del govern del PP i Vox, i del Pi, i les abstencions de l'oposició, els projectes executius per a la construcció de la planta de compostatge de Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM) de Llucmajor i l'autorització per executar-les a l'empresa concessionària. La futura planta de compostatge del municipi requerirà un inversió de 30 milions d'euros i tindrà capacitat per tractar fins a 21.000 tones a l'any de residus orgànics.

La consellera de Cooperació Local, Pilar Amate, ha detallat davant el ple que el que s'ha aprovat són la memòria de la planta de compostatge, el projecte executiu de construcció del forn, de la planta fotovoltaica, del nou edifici prefabricat i la xarxa subterrània de mitjana tensió, el de l'EDAR i tractament i circulació de la depuradora, i el projecte d'accessos a la planta de compostatge. A més, ha recordat que l'obra va ser declarada d'interès general i disposa de l'informe d'impacte ambiental.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del Pi a la institució insular, Antoni Salas, i la portaveu del PSOE, Catalina Cladera, han qüestionat que el Consell no hagi obtingut més fons europeus i suport econòmic del Govern per a aquest projecte que costarà 30 milions d'euros.

Per la seva banda, Amate ha destacat que la planta té una subvenció de 5,9 milions d'euros de fons europeus per mitjà de la Conselleria de Turisme del Govern, i dos més de 8,4 milions i 5,8 milions del departament autonòmic de Medi Ambient. "Disposen d'una ajuda total de 20.151.895 euros, que són 14 milions d'euros més, amb els quals s'ha reduït l'aportació de fons propis", ha explicat la consellera.

Cargando
No hay anuncios

Descontaminació de la central tèrmica d'Alcanada

En el ple, la institució insular ha informat de l'inici dels tràmits necessaris per posar en marxa el procés de descontaminació de l'antiga central tèrmica d'Alcanada, un espai emblemàtic protegit com a Bé d'Interès Cultural (BIC). Segons ha explicat el conseller de Presidència, Antoni Fuster, la institució insular publicarà a finals de gener la licitació per a la redacció del projecte i la direcció dels treballs de descontaminació, un "pas imprescindible per garantir la viabilitat" d'un nou projecte en el recinte. Des de la publicació de la licitació, les empreses tindran 30 dies per presentar les seves propostes de redacció i direcció de l'obra.

Cargando
No hay anuncios

El Consell de Mallorca va dur a terme les tasques de desbrossament i neteja, unes tasques preliminars que han permès adequar l'espai i preparar el terreny per als futurs treballs de descontaminació. En total, s'han retirat residus i vegetació acumulats durant anys, contribuint a la conservació de l'entorn. Així mateix, es va dur a terme el tancament d'accés a les diferents edificacions.

La descontaminació és una intervenció tècnica complexa que permetrà complir amb els estàndards legals i mediambientals necessaris per a la recuperació del recinte. Per garantir la qualitat i rigor en el procés, la redacció dels plecs ha estat externalitzada a la Fundació Universitat-Empresa de les Balears (Fueib), i posteriorment revisada pels tècnics de la institució insular.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha assegurat Fuster, "aquesta fita marca el començament d'una nova etapa en la història de la central tèrmica d'Alcanada, ja que per primera vegada es fan passos reals per a la seva descontaminació".