Societat09/07/2020

El Consell de Mallorca aprova el PIAT definitiu amb els vots en contra de l'oposició

El Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics manté el sostre de 430.000 places turístiques

Kike Oñate
i Kike Oñate

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) definitiu amb 17 vots a favor del PSIB i Unides Podem i 16 en contra del PP, Ciutadans, El Pi i Vox. "A la fi Mallorca tindrà un instrument de contenció i equilibri territorial, segons ha explicat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, i ha afegit que "per primera vegada diu on i com s'ha de desenvolupar el turisme a l'illa".

L'oposició, en canvi, ha rebutjat la normativa perquè no s'adapta a la nova realitat causada pel coronavirus, com han reiterat El Pi i Ciutadans –que ja varen criticar el mateix aquest dimecres–, un argument al qual s'ha sumat Vox. Respecte d'això, la consellera de Territori ha assegurat que la situació de crisi actual és "conjuntural" i que, en tot cas, el PIAT no la pot solucionar. "La crisi del covid-19 se soluciona a través de mesures com ara el pla de reactivació econòmica del Consell i posant en marxa altres ajudes de contenció", segons ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PP, Llorenç Galmés, ha carregat contra la iniciativa aprovada perquè suposarà una "pèrdua" de llocs de feina en el sector turístic i perquè "prohibeix" el lloguer vacacional. El conseller del PSIB, Andreu Alcover, però, ha dit que això darrer és "fals", i ha afegit que el PP en cap moment ha explicat com es perdran els llocs de feina en el turisme perquè el PIAT encara permet ampliar places.

Cargando
No hay anuncios

Alcover també ha dit que no ha escoltat cap alternativa per part de la resta de partits: "No sabem si volen llibertat i prohibició total o més o menys llibertat del que oferim", ha comentat. El socialista ha afirmat que el document aprovat "demostra valentia" perquè "no acontenta tothom", i ha afegit que tant l'oposició com els ecologistes i "alguns mitjans de comunicació" hi estan en contra.

L'ARA Balears va fer un seguiment extens de l'aprovació del PIAT en què va explicar per què és una oportunitat perduda per impulsar el decreixement turístic. Tot i això, el conseller de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, ha emprat diverses vegades la paraula 'decreixement' en la seva intervenció en el ple. "És important parlar de decreixement i concretar-ho en polítiques", ha comentat Balboa, qui també ha dit que el PIAT introdueix el concepte de decreixement. El pla definitiu manté el sostre de 430.000 places turístiques que ja s'incloïen en el document que es va aprovar provisionalment fa dos anys i que es divideix en 315.000 places d'hotels i 115.000 d'habitatges turístics.

Cargando
No hay anuncios

El membre de Podem i també conseller de Mobilitat i Infraestructures Iván Sevillano ha considerat que el PIAT "posa límits" al turisme "descontrolat" per redistribuir la riquesa que genera. "Regulam per preservar i dinamitzar el món rural, pequè limitam la comercialització a les zones turístiques saturades i afavorim l'economia dels nuclis d'interior", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

De fet, una de les modificacions que inclou la redacció definitiva del PIAT és que sí que es permetran, finalment, els hotels rurals –l'anterior no ho feia–, encara que amb unes condicions més restrictives que a la Llei turística. Aquests establiments hauran d'estar vinculats a explotacions agràries i estar en una parcel·la mínima de 49.000 metres quadrats. Sobre això, però, la consellera de Territori ha puntualitzat que es faran en "casos comptats".

Contràriament, la portaveu de Ciutadans a la institució insular, Beatriz Camiña, ha reiterat que "el PIAT neix caducat". La consellera de la formació taronja ha criticat la "manca de consens", de rigor i que és una normativa que perjudica els petits propietaris. "Està marcat per la turismofòbia i no recull les lliçons apreses per la crisi sanitària", com ha dit Camiña.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el conseller d'El Pi, Antoni Amengual, ha dit que era necessari no aprovar el PIAT perquè calia adaptar-lo a la nova realitat provocada pel covid-19. També ha manifestat que el lloguer vacacional "socialitza" la riquesa del turisme.