Part Forana

El Consell de Mallorca rebutja la macrogranja de Sineu

El punt de la moció presentada pel PSIB ha rebut el suport de tots els grups excepte Vox, que s'ha abstingut

Mmebres de la Plataforma Macrogranges NO amb la pancarta que han duit a la sessió plenària d'aquest dijous
3 min

El Consell de Mallorca ha rebutjat -amb la sola abstenció de Vox- el projecte de macrogranja de Sineu. Tots els partits han votat a favor, aquest dijous, d'un punt de la moció presentat pel PSOE que reclamava a la institució insular que es posicionàs. La iniciativa, que demanava al Consell que es manifestàs de manera "clara i contundent" en contra del projecte, ha tingut 28 vots a favor i cinc abstencions de Vox.

A més, l'extrema dreta ha votat en contra del punt del text que demana l'impuls d'una ramaderia sostenible, en línia amb l'Agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu, que ha rebut el suport de la resta de partits. En canvi, la moció sí que ha aconseguit unanimitat en el punt que instava a donar suport a les "explotacions familiars i professionals que contribueixen a generar l'arrelament de població i d'ocupació en l'àmbit rural" a l'illa. El posicionament de la institució s'afegeix al rebuig frontal que el projecte ja va rebre la setmana passada de les patronals dels agricultors.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assegurat en reiterades ocasions que el Consell "està en contra de la macrogranja" i ha retret que la presentació d'aquest projecte ha estat possible "gràcies a la modificació de la llei agrària" que es va dur a terme quan governava el Pacte de Progrés. En paral·lel, el portaveu de Vox en la institució insular, Toni Gili, ha justificat la seva abstenció perquè, ha explicat, Vox tenia "el cor dividit" entre defensar el sector primari i, també, les reivindicacions dels veïnats de Sineu i Maria de la Salut que s'han mobilitzat en contra de la macrogranja. Això no obstant, ha assegurat que el concepte de macrogranja "no existeix", i ha al·legat que els informes desfavorables que s'han presentat en contra del projecte "es poden solucionar". En el mateix sentit, Gili ha defensat que "encara es poden fer accions correctores per arribar a la sostenibilitat" en el projecte.

Davant les declaracions del portaveu de l'extrema dreta, un dels membres de la Plataforma Macrogranges NO – que han assistit al ple– li ha respost que, si ell tengués quilograms de fems a deu metres de ca seva, no li aniria bé, i li ha dit "pallasso".

Els batles de Sineu i Maria de la Salut, contra la macrogranja

En paral·lel, el batle de Sineu, Bartomeu Mulet, ha fet una intervenció a la sessió plenària del Consell. Mulet ha recalcat que la instal·lació de la macrogranja "significaria la mort del municipi i també la de la resta de la comarca". També ha posat èmfasi en el fet que la iniciativa "no especifica com es gestionaria els fems i que consumiria una quantitat brutal d'aigua", entre altres aspectes. A més, ha exposat que la posició de l'ajuntament del municipi "és molt clar i es mereix respecte i suport de les institucions".

A més, el batle de Maria de la Salut, Jaume Ferriol ha anunciat que la institució municipal va haver de contractar dos enginyers agrònoms i un geògraf perquè no tenien tècnics per estudiar la qüestió. "És una llàstima que hàgim de pagar per defensar aquestes coses", ha lamentat. A més, ha exemplificat que a principis dels 2000 es va instal·lar una planta de compost a dos quilòmetres del centre del poble i "a l'estiu no s'hi podia estar" perquè feia molta pudor. La planta, ha insistit, es va acabar clausurant, però, si ara es tira endavant la macrogranja, ha remarcat, es multiplicaria la mala olor que llavors tenien.

stats