El Consell de Mallorca aprova el reglament i l'estructura de la comissió d'experts sobre prostitució de menors
Aquest organisme estarà format per set membres, dos dels quals seran a proposta dels grups polítics
PalmaEl Consell Executiu del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous el reglament de funcionament i l'estructura de la comissió d'experts que analitzarà l'escàndol de prostitució de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Segons ha indicat la institució insular, els objectius de la comissió són "analitzar les circumstàncies de l'explotació sexual" dels menors i "proposar millores i actuacions" de futur.
La comissió d'experts estarà formada per set membres: un coordinador, que serà nomenat pel Consell Executiu, i sis vocals, dos dels quals seran designats d'entre els professionals del Servei d'Infància i Família de l'IMAS, dos més seran a proposta dels grups polítics, un altre el proposarà la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEIAB) i el darrer, la UIB.
Quan el consell rector de l'IMAS l'aprovi, la comissió d'experts s'haurà de constituir en 15 dies, i haurà d'emetre un informe en un termini de tres mesos. A més, el consell rector de l'IMAS també haurà de fer-se càrrec del debat sobre la gestió política d'aquest escàndol, on els equips directius de l'IMAS de les quatre darreres legislatures podran retre comptes de la seva feina.
El portaveu de MÉS al Consell de Mallorca, Guillem Balboa, ha destacat que el Pacte continua d'aquesta manera amb "el full de ruta" que varen pactar el 10 de febrer malgrat la nova petició del PP, El Pi i Ciutadans per obrir una comissió d'investigació. Balboa ha insistit que la comissió d'experts és "la millor eina" per "esclarir tots els fets", disposar de "mesures" per al futur i "preservar al màxim el dret a la intimitat dels menors".
Balboa també ha recordat que hi haurà un "debat polític" en paral·lel a la comissió d'experts al consell rector de l'IMAS, on estan representats tots els partits polítics. Dins aquesta "comissió de seguiment polític", segons l'ha anomenada, "hi compareixeran els gestors de l'IMAS des del 2010 fins ara", ha explicat.
Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha demanat als partits de l'oposició que "mirin de no boicotejar la tasca dels experts", que els "pot beneficiar" si "governen en un futur". "La feina serà més profitosa des d'una certa tranquil·litat social", ha continuat Alcover. El socialista ha considerat que la dimissió de Javier de Juan no serviria per arreglar aquest problema. "Ell és qui sap més del tema i té un paper en la solució", ha assenyalat.
La portaveu de Podem, Magdalena Gelabert, també ha demanat que la comissió d'experts pugui treballar "sense renou de fons" i ha assegurat que, com a anterior directora insular d'Infància i Família, ella mateixa compareixerà de manera voluntària per explicar la seva gestió i "el resultat de les iniciatives" que va posar en marxa.