Societat25/06/2021

El Consell de Mallorca vol "posar ordre" al contracte amb Mac Insular

La institució insular presentarà un expedient d'interpretació de l'acord signat amb la concessionària per "oferir millors serveis als ciutadans"

PalmaEl Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca vol aprovar en el pròxim ple de la institució insular –previst per al 30 de juny– un expedient d'interpretació del contracte amb Mac Insular, l’empresa concessionària que des de 2006 tracta els sobrants procedents de la construcció i la demolició, els residus voluminosos no reutilitzables i els pneumàtics. L'objectiu de la iniciativa és "posar ordre" a l'acord signat el 2003 durant la presidència de Maria Antònia Munar (Unió Mallorquina), segons ha explicat en un comunicat. La proposta que fa ara el departament gestionat per Podem des de fa sis anys arriba una setmana després que l'ARA Balears denunciàs que la concessionària ven grava reciclada amb plàstics i té la tarifa d'enderrocs més cara de les Balears. La interpretació que es vol fer pretén aconseguir "oferir millors serveis als ciutadans" i establir tarifes més ajustades.

Segons el Consell, el contracte signat per UM deixava l'empresa en unes condicions "molt avantatjoses" i amb "poc marge de maniobra" per a la institució. El 2007, quan el partit de Munar va deixar de governar a la institució insular, es varen començar a cercar vies per reformular l'acord amb Mac Insular. Primer, es va proposar declarar la nul·litat del contracte, però el Consell Consultiu de les Balears va resoldre que això no era possible i que els problemes del contracte s'havien de fer mitjançant la interpretació del pacte signat, però no es va arribar a fer.

Cargando
No hay anuncios

Durant l'etapa en què Sandra Espeja, de Podem, fou consellera insular de Medi Ambient –entre 2015 i 2019–, es va fer una auditoria i una consultoria econòmica "profundes", amb un valor proper al mig milió d'euros, segons ha recordat la institució insular en el comunicat. Ara, dos anys després que Aurora Ribot –també de Podem– assumís el càrrec com a vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell, el departament que dirigeix ha fet una passa més. "L’objectiu és que es pugui oferir un servei millor als ciutadans, amb una tarifa més ajustada", ha dit, afirmant que en els darrers anys s'ha augmentat "molt" el control sobre la concessionària.

En relació amb la grava reciclada amb plàstics que ven Mac Insular, cal tenir en compte que dimarts, durant un acte a Pollença, Ribot va dir que l'empresa està autoritzada per contracte a distribuir el material, que compleix els estàndards establerts per la Direcció General de Residus del Govern. D'aquesta manera, la consellera admetia que el seu departament no prendria cap mesura especial per evitar que la concessionària distribueixi la grava bruta. "Sabem que és un material millorable que té impropis i en els darrers anys hem intensificat els controls de la qualitat de la grava", va dir Ribot. L'expedient d'interpretació que presentarà el Consell la setmana que ve, però, podria capgirar la situació.

Cargando
No hay anuncios

El material que comercialitza Mac Insular a 1,5 euros per tona el produeix a partir dels enderrocs que reben a les plantes, però el procés de separació que es fa per destriar les pedres dels fems és insuficient i no aconsegueix porgar els residus més nocius per al medi. Malgrat això la companyia distribueix el producte, de manera que escampa plàstic i altres restes arreu de l'illa, perquè aquests àrids sobretot s'empren per omplir cunetes i rondes. El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell, però, no els utilitza, i fa servir uns àrids més arenosos que no tenen fems. Ribot ha assenyalat que la concessionària està establint millores en el procés de separació, i que la grava que es ven actualment no té res a veure amb la de fa sis anys, que era de pitjor qualitat.

L'ARA Balears va comprovar la setmana passada, en un dels vuit punts de venda que té l'empresa, com es despatxa la grava bruta. Aquest setmanari va arribar a trobar una llauna esclafada i un guant de làtex en un dels carregaments procedent del punt de venda que ha visitat. Cal assenyalar, però, que això no passa amb tots els àrids reciclats que produeix l'empresa. En el mateix punt de venda esmentat, l'ARA Balears va observar que no hi havia cap residu en el munt d'àrid més arenós, que es fa servir de morter i per anivellar camins rurals.