Partits

El Consell de Menorca assoleix el primer any de govern amb la promesa de “regular” l’arribada de turistes

El president Vilafranca, que governa en minoria des d’octubre i amb el pressupost prorrogat, confia a poder aprovar els comptes de 2025

Els representants del Consell de Menorca
David Marquès
08/07/2024
3 min

CiutadellaEl govern en minoria del PP al Consell de Menorca arriba al seu primer any de mandat amb la voluntat de posar límits a l’afluència de visitants. El president Adolfo Vilafranca ha anunciat avui matí que està a punt de rebre l’estudi de capacitat de càrrega turística que va encomanar el passat mes de febrer i que aquest document marcarà les mesures de “regulació” pertinents per tal de “fer compatible l’activitat turística amb la vida dels residents”.

La propera modificació del Pla Territorial Insular (PTI), que el Consell vol promoure de manera imminent, ja persegueix posar límits al lloguer turístic a les zones on és permès, sobretot a les urbanitzacions. També lluita per allargar la temporada turística i atreure “un turisme de qualitat, que arribi a Menorca de manera sostenible i repartit durant tot l’any, i no només concentrat en temporada alta”. Amb aquest objectiu ja s’ha recuperat la connexió aèria amb Londres durant tot l’any, s’han obert rutes durant l’hivern amb París i Saragossa i s’ha intensificat el control de l’oferta turística il·legal.

Vilafranca ha comparegut aquest matí conjuntament amb el seu equip de consellers per fer balanç del primer any de govern al capdavant de la institució menorquina i en el qual diu “haver convertit les promeses en fets. Aquesta és una carrera de fons, però, en algunes coses, ja hem avançat més en dotze mesos que en els vuit anys anteriors”.

El fet de governar en minoria des d’octubre, quan trencà el seu pacte amb Vox, no ha estat un obstacle per a la gestió ordinària. Sí que va impedir-ne aprovar els pressupostos per a enguany, però ho està suplint amb l’aprovació de successives modificacions de crèdit a partir del romanent de fins a 46,3 milions en què es tancà el passat exercici. El president ha dit avui matí que confia a poder aprovar a final d’any els pressupostos per a 2025. “Aquest és el nostre objectiu i hi ha bastantes possibilitats d’aconseguir-ho”.

Les inversions –ha remarcat– seran “la fita més important” de la seva gestió, especialment per continuar millorant la carretera general. Aquest mateix matí s’ha aprovat en Consell Executiu el projecte de reforma del tram de Talatí, un dels més importants que queden per executar entre Maó i Alaior i en el qual s’invertiran 5,6 milions d’euros. Després de l’estiu es reasfaltarà el tram entre Ferreries i es Mercadal, per tal de “disposar d'unes carreteres segures i modernes, després dels vuit anys que han estat aturades per les obres”.

Adolfo Vilafranca també ha destacat els 12 milions en projectes del cicle de l’aigua que s’invertiran en els mesos vinents, la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys, la incineradora d’animals de companyia que s’ha estrenat a Milà, la nova pista d’atletisme de Ciutadella o el milió d’euros que es destinarà a ajudar les entitats a fomentar l’esport base.

Tot i governar en minoria, l’equip del PP ha “desbloquejat” el servei de la ITV i de la recollida de residus porta a porta que es va trobar “amb deficiències de funcionament”, ha gestionat la recuperació de l’antiga base americana de l’Enclusa com a futura casa de colònies i seu de la Reserva de la Biosfera, i ha atès “la demanda històrica” del camp per tal de millorar els escorxadors de Maó i Ciutadella.

“No ens hem tancat al despatx, hem sortit al carrer a escoltar els ciutadans”, ha remarcat Vilafranca, qui confia a continuar gestionant la institució amb el mateix “seny, rigor i honestedat” dels darrers dotze mesos.

stats