El Consell de Menorca reprendrà demà les visites a l'històric edifici sanitari del Llatzeret
Les visites guiades, que es faran en castellà i anglès, tindran una durada de dues hores i mitja
MaóEl Consell de Menorca, a través de la Fundació Foment del Turisme, començarà demà el programa de visites guiades al Llatzeret, l’edifici històric ubicat al port de Maó. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer més accessible a la població resident i turista un dels elements patrimonials més emblemàtics i valuosos de Menorca. La prestació del servei, que s’allargarà fins a final d’octubre, l’assumirà l’empresa Viatges Magon. En total, està previst organitzar prop d’un centenar de visites. La primera es farà aquest dissabte, i a partir d’aquí es programaran sortides des del moll de Calesfonts tots els dimarts (només en temporada alta), dijous, dissabtes i diumenges.
Les visites guiades, que es faran en castellà i anglès, tindran una durada de dues hores i mitja i una capacitat màxima de 79 persones. La consellera insular de Promoció Turística, Maite Salord, ha destacat la importància de “la seva recuperació, i l'obertura al públic ha estat una de les nostres prioritats. Per això, els darrers anys hem seguit un ambiciós programa d’inversions que ha permès fer aflorar espais fins ara tancats, deixant al descobert una de les meravelles arquitectòniques de la nostra història recent”. El preu general serà de 18 euros, excepte per als menors de vuit anys, que podran visitar les instal·lacions de manera gratuïta.
La construcció del Llatzeret, declarat Bé d’Interès Cultural, data de final del segle XVIII. Concretament, fou el 1793 quan es va ordenar construir aquest establiment sanitari per aïllar els infectats o sospitosos de malalties contagioses que arribaven a bord de vaixells. Finalitzades les obres l’any 1807, el Llatzeret de Maó, el primer centre d’Espanya i el dissetè d’Europa, no va entrar en funcionament fins deu anys més tard. S’hi varen viure episodis tràgics com les fortes epidèmies de febre groga de 1821 i 1876 i la de tifus, també el 1821. L’any 1919 hi va arribar el darrer vaixell en quarantena i poc després va deixar d’emprar-se amb finalitats sanitàries. Amb el traspàs de la titularitat del Ministeri de Sanitat al Consell, que es va fer efectiva l’abril del 2015, la història del Llatzeret ara es reescriu de nou.