El Consell modifica el contracte amb MAC insular i diu acabar la guerra judicial amb l’empresa
La proposta estableix una nova forma per calcular la tarifa per enderrocs, però manté el preu
PalmaEl Consell de Mallorca ha anunciat que ha aconseguit resoldre els "12 anys de litigis i conflictes judicials" amb la concessionària MAC Insular, de gestió dels residus de construcció, demolició, de gran volum i pneumàtics fora d'ús. "La concessionària desistirà de totes les reclamacions judicials", ha concretat la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; MAC Insular s'ha avingut a desistir amb la contrapartida de "no perdre la concessió del servei", han afirmat fonts del Consell.
El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha presentat un expedient d'interpretació i de modificació del contracte amb l'empresa, que, previsiblement, s'aprovarà en el pròxim Ple ordinari del Consell de Mallorca, dijous 28 de juliol. Aquest canvi permetrà al Consell iniciar una etapa nova, "arreglant la conflictivitat entre institució i concessionària", ha destacat Ribot; ara esperen tenir un millor control sobre la concessionària, amb un contracte transparent i aplicable. Va ser fa poc més d'un any quan el Consell, amb RIbot al capdavant d'aquesta àrea, va proposar canviar la fórmula amb què es calcula el preu de la tarifa d'enderrocs.
El Consell situa la problemàtica en l'any 2003, quan la institució insular, durant la presidència de Maria Antònia Munar, va firmar el contracte per als següents 25 anys. Segons han recordat, "la concessió va començar el 2006 i el 2007 hi va haver els primers problemes"; "cada any hi ha hagut una demanda per part de l'empresa al consell insular, la qual ha arribat a reclamacions de prop de 100.000 milions d'euros", fet que suposava un greu problema per a la solvència de la institució.
Una proposta clarificadora
La nova proposta de modificació del contracte espera "arreglar errors i clarificar la fórmula sobre les amortitzacions i els costos, que impedien saber quins costs hi havia realment", explica la consellera. A partir d'ara, per tal que la tarifa que s'aplica al tractament d'enderrocs suporti el cost del servei, des de la institució s'han volgut assegurar "que els costos que s'imputen tenguin el cost que realment tenen", ha concretat.
La nova fórmula també preveu una nova forma per a calcular la tarifa. Fins ara, "s'ha intentat endevinar quantes tones es tractarien i fer una previsió del preu", però a partir d'ara "hem posat una mitja dels darrers anys del que s'ha tractat i es mantendrà una tarifa estable", ha clarificat Ribot.
El preu que preveu el càlcul de la nova proposta, per als RCD, serà de 43 €, "com ha estat fins ara", ha concretat. Per tant, es manté, fet que Ribot ha destacat, ja que "és una tarifa del 2009 i tot ha pujat molt"; també han assegurat que la tarifa serà la mateixa per al 2023. Cal recordar que aquesta tarifa és la més cara de les Balears. I, davant aquesta xifra, el Consell havia anunciat establir tarifes més ajustades.
Per altra banda, també han augmentat els coeficients que s'apliquen a la tarifa segons la quantitat d'elements impropis que contenguin els enderrocs; aquesta és una mesura que vol "penalitzar" aquells enderrocs més bruts. Cal recordar que l'ARA Balears va poder comprovar com en alguns dels punts de venda de la grava reciclada era grava bruta que contenia plàstic, ferro, restes electròniques i trossos de guix.