El Consell no farà res per evitar escampar plàstics a Mallorca
La institució insular reitera que la grava reciclada amb fems, que ven la concessionària gestora dels enderrocs a l'illa, és apta i es pot vendre
PollençaEl Consell de Mallorca no prendrà cap mesura especial per evitar que MAC Insular, la concessionària de la institució que des del 2006 tracta els sobrants procedents de la construcció i la demolició, continuï distribuint grava reciclada amb plàstics. Entre els residus que es poden trobar en aquest àrid també hi ha el ferro, restes electròniques i trossos de guix, com va comprovar i avançar l'ARA Balears. L'empresa està autoritzada per contracte a distribuir el material, que compleix els estàndards establerts per la Direcció General de Residus del Govern, segons ha explicat aquest dimarts la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot.
"Sabem que és un material millorable que té impropis i en els darrers anys hem intensificat els controls de la qualitat de la grava", ha dit Ribot en una visita a Pollença per explicar les millores que s'han fet en uns marges de la ruta de pedra en sec, en companyia de la presidenta del Consell, Catalina Cladera. "Mentre compleixin els requisits, nosaltres hem de vigilar", ha puntualitzat la consellera referint-se a la concessionària. També ha posat en valor que se n'aprofitin els residus per a altres funcions.
El material que comercialitza MAC Insular a 1,5 euros per tona el produeix a partir dels enderrocs que reben a les plantes, però el procés de separació que es fa per destriar les pedres del fems és insuficient i no aconsegueix porgar els residus més nocius per al medi. Malgrat això la companyia distribueix el producte, de manera que escampa plàstic i altres restes arreu de l'illa, perquè aquests àrids sobretot s'empren per omplir cunetes i rondes. El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell, però, no els utilitza, i fa servir uns àrids més arenosos que no tenen fems. Ribot ha assenyalat que la concessionària està establint millores en el procés de separació, i que la grava que es ven actualment no té res a veure amb la de fa sis anys, que era de pitjor qualitat.
L'ARA Balears va comprovar la setmana passada, en un dels vuit punts de venda que té l'empresa, com es despatxa la grava bruta. Aquest setmanari va arribar a trobar una llauna esclafada i un guant de làtex en un dels carregaments procedent del punt de venda que ha visitat. Cal assenyalar, però, que això no passa amb tots els àrids reciclats que produeix l'empresa. En el mateix punt de venda esmentat, l'ARA Balears va observar que no hi havia cap residu en el munt d'àrid més arenós, que es fa servir de morter i per anivellar camins rurals.
Cal recordar que MAC Insular té l'obligació de demanar una autorització específica d'ús o aconseguir la certificació coneguda com "a fi de condició de residu", i mai no ho ha fet, segons varen explicar a aquest setmanari fonts de la Conselleria de Medi Ambient. A la pràctica, fer aquesta gestió permetria sotmetre els àrids a més controls ambientals. La Direcció General de Residus del Govern assegurà que no ha rebut cap denúncia formal perquè la grava bruta s'estigui dipositant en cunetes i en llocs sensibles, i per això no ho ha investigat.
L'activitat de MAC Insular és controlada ambientalment per un programa de vigilància i un comitè del qual són membres la Conselleria i el Consell, entre altres organismes. Les analítiques que han fet aquests ens conclouen que el material és correcte, però Medi Ambient considera que els àrids són "absolutament millorables". A més, en aquestes reunions no s'analitza on pot acabar dipositada la grava bruta venuda.