El Consell reclama a Felip VI, amb l'abstenció del PP, que retiri el títol de 'reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà
Els populars han votat a favor de la resta de la moció
PalmaEl Consell de Mallorca ha aprovat una moció presentada per MÉS per Mallorca que exigeix a Felip VI que retiri immediatament el títol de 'reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà, que demani disculpes i que reconegui la unitat de la llengua catalana. Aquesta iniciativa ha tirat endavant gràcies a l'abstenció del PP. Vox hi ha votat en contra.
D'altra banda, el segon punt de la iniciativa de MÉS també s'ha aprovat amb modificacions. El PP ha votat a favor que el Consell refermi el seu compromís amb la llengua catalana, però ha exigit eliminar una part que reclamava un esforç més gran a la institució insular per protegir i promocionar la llengua pròpia. La consellera dels populars, María Magdalena García, ha recalcat que comparteixen en gran manera l'esperit de la moció, però no totes les afirmacions que s'han exposat. "Si amb aquesta moció cerquen confrontació no la tindran, aquest partit té certes línies vermelles", ha afegit.
Durant el debat de la moció, García ha proposat un tercer punt, que també s'ha aprovat, per demanar a la Casa Reial que consulti amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) la decisió respecte de concedir aquest títol. També reclama que a partir d'ara es consulti prèviament la UIB per realitzar futures concessions i actuacions relatives a la llengua catalana segons l'obliga la llei.
El Govern de Marga Prohens es va desmarcar de la concessió de l'estatus de 'reial' que Felip VI va donar a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà el 26 d'abril. Tres dies després que es conegués la polèmica concessió, la UIB i l'IEC s'hi van posicionar en contra. "Davant una transgressió tan evident del que estableix la filologia, la història i la jurisdicció que regulen la llengua a les Illes Balears, volem expressar el nostre rebuig i la nostra oposició rotunda a la concessió del títol de 'reial' a aquesta associació, com també al nom que duu i al seu propòsit de fixar una norma per a la llengua parlada a les Illes Balears", varen declarar en un comunicat conjunt la UIB i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)".