El Consell augmenta el crèdit per subvencionar l'ús del català a les empreses
L'Administració destina 245.000 euros amb l'objectiu de garantir els drets lingüístics també en l'àmbit comercial
PalmaEl Consell de Mallorca destina 245.000 euros a fomentar l'ús del català en el sector privat, el que suposa 85.000 euros més que la convocatòria anterior. L'administració insular, a través del Departament de Política Lingüística, ha publicat aquest dilluns la convocatòria d'enguany, que té per objectiu garantir els drets lingüístics també en l'àmbit comercial. A més, també s'obre una segona línia de 100.000 euros per a les entitats sense ànim de lucre. Així, en total, la institució insular destina 345.000 euros a fomentar el català en aquests dos sectors.
L'augment del crèdit d'enguany es deu a la demanda que tingué la convocatòria l'any 2022, ja que el crèdit inicial era de 160.000 euros, tot i que al final s'incrementa fins als més de 190.000 euros per poder cobrir totes les peticions que reunien les condicions. En concret, 64 empreses es beneficiaren d'aquesta ajuda, mentre que 19 en quedaren excloses per no complir els requisits establerts.
Els requisits
Les accions subvencionables són: la retolació en llengua catalana tant a establiments com a vehicles; l'etiquetatge en català; l'edició en llengua catalana de material imprès sobre paper; el marxandatge; la confecció de pàgines web, portals d'internet, codis QR, aplicacions per a mòbils i tota classe de plataformes en línia on la llengua vehicular sigui el català, i l'edició en llengua catalana de cartes de restaurant (empreses).
En el cas de la línia per a empreses privades, la quantia mínima que es concedirà per sol·licitud és de 1.000 euros i la màxima és de 6.000 euros, mentre que en el cas de les entitats es concedirà per sol·licitud un mínim de 500 euros i un màxim de 6.000 euros. En ambdós casos, l'ajuda no pot sobrepassar el 80% del pressupost objecte de la subvenció i la data dels justificants es computa entre l'1 de maig de 2022 i el 30 d'abril de 2023.
La subvenció té una doble finalitat, segons ha explicat el departament en una nota de premsa. En primer lloc, augmentar la presència del català en el paisatge lingüístic que formen tant empreses com entitats. Però també es vol garantir el dret de les persones i dels consumidors de poder emprar la llengua amb normalitat i de rebre la informació en aquesta llengua.
Retolació municipal
La institució insular publicà el passat febrer una convocatòria amb el mateix objectiu però destinada als ajuntaments. En concret, la partida destinada a aquestes ajudes ha augmentat en 60.000 euros i ha passat de 90.000 als 150.000 actuals. Amb aquests doblers, els municipis poden fer nous rètols, indicadors i senyalitzacions en català.