Societat20/07/2018

El Consell vol reduir la incineradora

Totes les normatives, encaminades cap a la reducció de la producció

E. Culat
i E. Culat

PalmaEl Consell de Mallorca ha elaborat un Pla Director Sectorial de Residus no perillosos de Mallorca (PDSR), que pretén reduir entre 300.000 i 430.000 tones de residus en els propers anys, objectiu que alhora suposaria poder tancar dues de les quatre línies de la incineradora de Son Reus, segons ha dit aquesta setmana la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja. La dirigent de Podem-Mallorca ha explicat que la idea és que el 2020 tots els ajuntaments de l’illa ofereixin als ciutadans el servei de recollida de residus orgànics per poder reduir així la incineració un 50%.

Pel responsable del departament de Relacions Institucionals i Comunicació de Tirme, Joan Mateu, aquest objectiu del Consell seria assumible, “sempre que poguéssim reciclar 140.000 tones de residus, que ara mateix no es reciclen, i tenint en compte que, en cap dels casos, no podrem tornar mai més a l’abocador”. En aquest mateix sentit, i segons les previsions de la Unió Europea, el 2030 s’ha d’haver aconseguit l’“abocament zero”, amb una taxa de reciclatge del 70% als països del continent europeu. Allò cert és que totes les normatives -europea, estatal i autonòmica- van encaminades cap a la reducció de la producció i a la reutilització. Experts en medi ambient consultats per l’ARA Balears argumenten que calen molts esforços, més enllà del simple tractament de residus, per anar cap a un canvi d’hàbits de consum que, necessàriament, ha de començar per la reducció i minimització (per fer bona aquella dita que “el millor residu és aquell que no es genera”), el disseny de productes més sostenibles, la lluita contra els productes d’un sol ús, el foment de l’economia circular, etc.

Cargando
No hay anuncios

Terraferida

L’endemà de la presentació del nou PDSR per part del Consell de Mallorca -que es durà a ple per a l’aprovació inicial el proper dia 26 de juliol- Terraferida va emetre un comunicat criticant, per un costat, Tirme pel fet que mentre els canvis no es materialitzen ni es concreten, la concessionària “continua cobrant i controlant” i, per altra banda, Podem, el partit responsable al Consell en la gestió d’aquests temes, per dir que “la generació de residus s’està reduint”, tot i que aquesta afirmació és “absolutament falsa”, segons aquesta entitat ecologista, que denuncia que si el 2015 la producció de residus va ser de 579.000 tones, el 2017 arribà a les 646.000, és a dir, 66.537 tones més. Respecte de la fracció de rebuig, el 2015 va ser de 498.000 i el 2017 de 548.000, o sigui, 50.000 tones més, sempre segons les dades aportades per Terraferida.

Cargando
No hay anuncios

El Pla director del Consell també declara la guerra als plàstics, impulsant mesures per a l’eliminació de recipients de plàstic, a més de les bosses d’un sol ús que es prohibiran als comerços. També es posaran en marxa campanyes amb el sector hoteler per suprimir els envasos d’un sol ús per al sabó a les habitacions o els de salses als restaurants.