Els 10 consells per comprar de manera segura 'online' pel Cyber Monday

La Universitat Oberta de Catalunya ha elaborat un decàleg de recomanacions coincidint amb el Dia Internacional de la Seguretat Informàtica

Les famílies gastaran el 13% del pressupost a internet.
Martí Gelabert
30/11/2015
2 min

BarcelonaDesprés que el Black Friday tornés a repetir un cap de setmana ple d'ofertes i vendes, aquest dilluns arriba el Cyber Monday. Nombroses botigues 'online' segueixen l'inici de la campanya nadalenca amb preus especials en els seus productes. Comprar per internet, de fet, s'està convertit en l'eina preferida de molts ciutadans. Coincidint amb el Dia Internacional de la Seguretat Informàtica, la Universitat Oberta de Catalunya ha impulsat un decàleg per comprar de manera segura per internet.

Els 10 consells per comprar de manera segura en línia:

  • Utilitza només l'ordinador personal: És una de les prevencions fonamentals perquè no et robin les dades personals. S'ha d'evitar d'introduir-les en ordinadors que l'usuari no controli, com els de la feina o els de cibercafès.
  • No desis les dades bancàries a les botigues 'online': Val més no registrar les dades bancàries amb què es farà la compra, com la targeta de crèdit o el número de compte corrent. Quan s'acaba de comprar és recomanable que tanquis la sessió del portal web.
  • Comprova i contrasta les referències de la botiga: Investigar les referències i impressions d'altres compradors et pot donar pistes de la seguretat i de la reputació del portal. Convé contrastar-ne unes quantes i no quedar-se amb la primera opinió que es trobi.
  • Busca informació addicional sobre la botiga en línia: Per exemple, una adreça física o un telèfon. Ajuda a comprovar l'existència de la botiga.
  • Utilitza preferentment la targeta de crèdit o un sistema de pagament per Internet: Aquests sistemes preveuen la possibilitat de demanar una tornada del càrrec. Amb transferències o targetes de dèbit serà molt difícil recuperar els diners en cas que el producte no sigui el que s'esperava. Una altra opció és fer una comanda contra reemborsament.
  • No enviïs cap dada sensible si la connexió no és segura: Si l'adreça web del navegador comença amb 'https' significa que la connexió és segura. Si comença amb 'http' no és pot garantir que les dades que s'envien ho siguin.
  • No avaluïs la fiabilitat d'una botiga per una façana bonica: És molt fàcil reproduir la façana d'una botiga en línia amb la intenció de suplantar-la. Cal assegurar que l'adreça del navegador que es fa servir és la correcta per a la botiga.
  • No et refiïs de la imatge del producte i prou: Una estafa molt arrelada en subhastes per internet és que la imatge del producte no tingui res a veure amb el que s'està oferint. Per això és important llegir la descripció del producte i la lletra petita.
  • Comprova els càrrecs bancaris periòdics: Moltes entitats bancàries tenen un sistema d'alertes al mòbil quan s'efectuen pagaments. També val la pena anar controlant els extractes bancaris per assegurar-se que els càrrecs fets són correctes.
  • No facis cas de qualsevol missatge de publicitat o de suposades compres que no s'han fet: El correu electrònic encara és la via preferida per fer que algú entri en una botiga falsa, mitjançant enllaços falsos.
stats