Societat 31/07/2024

El Conservatori estrena equip directiu: tres nous membres i un director suspès que recupera el càrrec

Ricardo Duato ha guanyat a Educació el recurs contra la seva suspensió temporal per una falta greu i ara espera l'expedient definitiu que esclareixi els fets

3 min
Conservatori de Palma

PalmaCanvi radical a l'equip directiu del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca. Tal com va avançar l'ARA Balears el mes de maig, la Conselleria d'Educació va registrar-hi tres dimissions en tan sols cinc mesos de diferència (des de gener). Aquest fet es va conèixer coincidint amb el moment en què la Conselleria va iniciar un expedient i suspengué de funcions el director Ricardo Duato per, presumptament, haver manipulat el sistema de fitxatge laboral, fet considerat una falta greu.

Tres mesos després, l'equip directiu s'ha renovat i, des del 4 de juliol, Duato torna a ser-ne el director (provisionalment), després d'haver guanyat el recurs contra la seva suspensió temporal. Ara bé, tot queda supeditat a la decisió definitiva que pugui prendre properament inspecció educativa. En cas que sigui desfavorable als interessos de Duato, també la podrà recórrer.

Els càrrecs que varen dimitir foren la cap d'estudis de Música, Catalina Roig, el cap d'estudis adjunt, Valentín Moldovan, i el coordinador d'Espais, Armando Abraham. En els seus llocs han entrat, respectivament, Toni Aragón, María José Gómez de la Vega i Marta Ambrós. Queda per definir qui ocuparà la responsabilitat de coordinar la Gestió.

En conversa amb l'ARA Balears, Ricardo Duato, celebra la seva readmissió: "S'ha demostrat que no hi havia cap motiu per suspendre'm, i ara esper que acabi el procés". Pel que fa a quan es coneixerà l'expedient definitiu, afirma que se li va comunicar que la intenció era tenir-lo resolt abans d'agost, una data límit que ja s'ha superat.

El final de curs, tot i la maror i el cúmul de canvis, Duato assegura que ha estat tranquil. "Els nous càrrecs han fet un sobreesforç per adaptar-se, perquè no tenien per mà els programes de gestió del centre. Gràcies al seu esforç i a les hores dedicades ha estat possible que tot anàs bé", assenyala.

Tensió al Conservatori

La suspensió de Duato es va conèixer quan la seva dona va repartir còpies de l'expedient de la Conselleria entre els assistents a la sortida d'un concert benèfic. Damunt les pàgines hi havia escrita la frase "no tenc res a amagar". Segons assenyala l'expedient de la Conselleria, el director va desactivar el sistema de fitxatge del Gestib (eina de control d'Educació) i per això, el 22 de març, cap treballador del Conservatori va poder registrar-hi la seva assistència. L'actuació del director, segons defensa la Conselleria, "no va poder ser involuntària, ja que cal seguir un itinerari d'accions molt concret i adreçat a executar una modificació en la configuració del marcatge". Es tractava "d'una acció dirigida a evadir el sistema de marcatge". Educació també explica que no va ser una acció fortuïta, pel fet que l'opció de fitxatge apareix com a 'No configurat. No es poden fer marcatges'.

Dia 23 de març, segons l'expedient, el director va reactivar el sistema, amb l'opció de marcatge per llistat. No va ser fins al 2 d'abril que es va recuperar el marcatge per usuari, que era la configuració prèvia al 22 de març. L'informe assenyala que la situació en què es produeix la suspensió del sistema de marcatge és determinant. "Va ser menys de 24 hores després de ser requerit per l'inspector del centre perquè controlàs diligentment l'horari de treball del professorat i que ell mateix –Duato– recordàs en un claustre l'obligatorietat de fer correctament el marcatge", diu el document.

Víctima d'assetjament laboral

Duato es va dirigir al claustre del Conservatori per explicar la seva versió de la situació. En un correu, el director va assegurar estar patint una situació d'estrès emocional causada per l'assetjament laboral al qual, va dir, ha estat sotmès per part de persones de dins i de fora del centre: "Som conscient que no vaig estar molt encertat en el darrer claustre. El meu discurs va ser incoherent, confús i, probablement, no es va entendre el missatge que us volia fer arribar, a causa de la situació d'estrès emocional en què em trobava", va lamentar Duato a la missiva enviada als docents del centre.

En relació amb l'expedient, va assegurar no saber si va bloquejar el sistema de marcatge el 22 de març i diu que, en cas que ho fes, no va ser voluntàriament. Així mateix, va assegurar que, en tot cas, el sistema només va estar aturat un dia, i no fins al 2 d'abril, com diu Educació. Duato va exposar que el dia dels fets investigats –22 de març– feia gestions amb el Gestib per verificar situacions que havia detectat i de les quals ell no tenia constància. És el cas de validacions de fitxatges fetes amb posterioritat al dia corresponent i persones que tenien permisos que no els pertocaven.

stats