Constitueixen el jurat del concurs internacional per construir més de 120 HPO a les Pitiüses i Menorca
Se'n faran 38 al Castell, 52 a Eivissa i 17 a Formentera
PalmaEl concurs internacional d'idees convocat per construir 123 habitatges de protecció pública a les Pitiüses i Menorca ha constituït el jurat, que ja ha començat amb les deliberacions. En total, es construiran 38 HPO al Castell, Menorca; 52 a l’avinguda d’Isidor Macabich, a Eivissa, i 17 a Sant Ferran, a Formentera, segons han informat en un comunicat.
Així, aquest dilluns s'han iniciat les reunions del jurat per analitzar i valorar les 123 propostes que s'han presentat a la primera fase del concurs. D'aquestes, 45 opten al projecte de Menorca, 34 al d'Eivissa i 44 al de Formentera. En la sessió de dimarts seleccionaran un 20% com a màxim dels projectes que passaran a la segona fase i d'allà sortiran les tres propostes guanyadores.
El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, acompanyat de la gerent de l’Ibavi, Cris Ballester; el batle d’Eivissa, Rafel Ruiz, i la vicepresidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha agraït la col·laboració institucional, amb la cessió dels sòls que permetran construir aquests més de 100 nous habitatges i ha remarcat que l’Ibavi, "a més de respondre a les necessitats d’habitatge, ho fa amb construccions que màxima qualitat arquitectònica i mediambiental, tant en la seva configuració com en l’ús dels materials".
Per la seva banda, la gerent de l’Ibavi ha afegit que per a les noves construccions es valora, entre altres aspectes, a més de la seva qualitat arquitectònica, la manera com les propostes donen resposta a la emergència habitacional i climàtica i com resolen l’accessibilitat o la inclusió de la perspectiva de gènere.
Per tal de valorar les propostes, l’Ibavi ha seleccionat tres arquitectes de renom. En el cas de l’arquitecte local és el formenterenc Marià Castelló, que destaca per revisar l’arquitectura popular de Formentera des d’un punt de vista contemporani. L’arquitecte de renom estatal és Bet Capdeferro, de l’estudi de Girona Bosch Capdeferro, guardonat, entre d’altres, amb el prestigiós Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe Award i que defensa una arquitectura fonamentada en la gestió racional dels recursos naturals.
L’arquitecte de prestigi internacional és el britànic Stephen Bates, de l’estudi Sergison Bates architects, reconegut pel seu compromís amb l’urbanisme, així com per defensar la dignitat en els habitatges, tal com també es reivindica des de l’Ibavi. Se suma al jurat la sociòloga urbana Blanca Valdívia, membre del col·lectiu Punt 6 des d’on treballa per incorporar la perspectiva de gènere a l’urbanisme i els espais comunitaris.
El concurs de projectes es du a terme en dues fases. Les propostes seleccionades en les deliberacions de la fase 1 passaran a una segona fase, que consisteix en l’enviament d’avantprojectes i finalitzarà 30 dies a comptar des de l'endemà de la publicació dels resultats de la fase 1. La reunió del jurat per triar les propostes guanyadores està prevista per a final d’octubre.