El consum d'alcohol davalla un 10% entre els illencs
Les Balears estan per davall de la mitjana estatal en consum de totes les drogues, tret del cànnabis, que és del 12,8% a les Illes i del 10,6% en el conjunt estatal
PalmaDavalla el consum d'alcohol, però també la percepció del risc entre els illencs, segons els resultats de la darrera l'enquesta EDADES 2021-2022, de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, feta a la població d'entre 15 i 64 anys. Concretament, en la darrera enquesta –del 2018-2019, atès que és biennal– un 78% dels enquestats de les Balears va dir que havia consumit alcohol en els darrers mesos. En la darrera edició aquesta xifra ha davallat fins al 68%. Aquest resultat ha fet que, per primera vegada, les Balears estiguin per davall de la mitjana estatal en consum d'alcohol: fa dos anys un 77% dels enquestats en el conjunt del territori espanyol havia pres begudes alcohòliques i ara, en l'edició 2021-2022, un 76%.
Ara bé, alhora que disminueix el consum també ho fa el risc percebut envers la majoria de les drogues. L’alcohol es percep com la menys perillosa, mentre que el consum de cigarrets electrònics (70,6 %) es considera menys perillós que fumar tabac (91,3 %). En aquest sentit, el sondeig també revela entre les substàncies més consumides en els darrers 12 mesos a l'Arxipèlag l'alcohol (67,9%), el tabac (33,7%), els hipnosedants (13,1%) i el cànnabis (12,8%). En tots els casos els percentatges són inferiors en comparació amb les mitjanes estatals, tret del cànnabis, que és del 12,8% a les Illes Balears, enfront d'un 10,6% de mitjana estatal.
Per sexe, el consum de totes les substàncies està més estès entre els homes que entre les dones, excepte en el cas dels hipnosedants, que és lleugerament superior entre les dones. Pel que fa als conjunts d'edat, el consum és més elevat en el grup de 15 a 34 anys, tret dels hipnosedants, que augmenta a partir de l'edat de 35 anys. La Conselleria de Salut i Consum ha presentat les dades de la darrera enquesta EDADES aquest dimecres, amb motiu del ple de la Plataforma d'Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB).
Davalla el consum habitual d'alcohol i les gateres
En el cas de l'alcohol, l'enquesta també fa palesa un canvi en la manera d'ingerir-lo. Per freqüències, el consum habitual (darrer mes) passa de ser del 65% al 55% i el consum esporàdic (en el darrer any), del 79% al 68%. També davalla el consum més perillós: les gateres (en el darrer any), baixen de 27% a 19% i el consum intensiu (afartaments i bing drinking, en el darrer mes) es redueix del 18,5% a 12%.
Pel que fa al consum de tabac, també es redueix en totes les modalitats analitzades, és a dir, alguna vegada a la vida, en els darrers 12 mesos, en els darrers 30 dies o cada dia durant els últims 30 dies. A més, el 59,6% dels fumadors s'ha plantejat deixar de fumar, tot i que el 51,7% van consumir tabac cada dia el darrer mes. Crida l'atenció que el 16,4% de la població de 15 a 64 anys ha tastat els cigarrets electrònics. En concret, el 53,7% de les persones ho van fer amb nicotina.
Quant als hipnosedants, es redueix en els consums alguna vegada a la vida, però augmenta lleugerament en els altres tipus de consum (darrers 12 mesos, darrers 30 dies o cada dia durant els darrers 30 dies). Quant al cànnabis, augmenta en relació amb l'enquesta anterior en els consums que fan referència a cada dia en els darrers 30 dies i el que mesura alguna vegada a la vida. A més, el 18,6% dels consumidors de cànnabis en els darrers 12 mesos tenen un consum problemàtic.