El consum de carn augmenta un 14% en dos anys a les Illes
L'entitat Rezero ha presentat aquest dijous l'informe 'Les Illes Balears cap al Residu Zero' a Menorca
PalmaEl consum de carn a les Balears ha crescut un 14% en dos anys, concretament entre el 2018 i el 2020. Aquestes són algunes de les dades que recull l'informe de Rezero Les Illes Balears cap al Residu Zero, de l'octubre del 2022, presentat aquest dijous a Menorca. El document analitza 24 indicadors dins el període 2010-2020, a partir de cinc eixos: prevenció i generació de residus, gestió i tractament, consum, responsabilitat ampliada del productor i política municipal.
Així, el consum de carn es manté estable entre els 40 i els 50 kg/hab/any a les Illes Balears, molt per sobre dels 26 kg/hab/any màxims que recomana l'OMS (equivalent a 500g per setmana), segons adverteix l'entitat. El 2020, es van consumir 48,3 quilos de carn per persona durant tot l'any, mentre que la recomanació de l'OMS està a pràcticament la meitat, a 26 quilos de carn per persona a l'any.
En aquest sentit, adverteixen que "una reducció del consum de proteïna d'origen animal, i la seva substitució pel consum de proteïna d'origen vegetal, contribuiria notablement a mitigar l'impacte ambiental derivat del sector alimentari". Això permetria "l'alliberació de la pressió sobre el sòl i la resta d'ecosistemes naturals i reduir les emissions de gasos contaminants".
Un 85% dels residus, cremats
A banda d'això, l'informe alerta que el 85% dels residus a l'Arxipèlag té un tractament finalista, és a dir, el 85% del pes dels residus acaba a l'abocador o a la incineradora. Rezero recorda que aquest volum es tradueix directament en emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH). Un percentatge total que es manté constant al llarg dels anys i que suposa entre el 3-4% del total de les emissions generades. Per altra banda, l'entitat assenyala que les dades de recollida selectiva es mantenen estancades per sota del 30%, mentre que la reutilització està molt per sota del seu potencial.
Quant a la relació entre el PIB i la generació de residus, apunten que encara és molt estreta: el 2020, tant la generació de residus com el PIB disminueixen de forma important respecte a l'any anterior, un 24% i un 22%, respectivament, a causa de la crisi sanitària per la covid-19. Així mateix, Rezero observa una estacionalitat en la població de fet de totes les illes, situant els màxims entre el juliol i l'agost, i els mínims al gener. D'aquesta manera, la generació de residus segueix la mateixa tendència d'augment als mesos d'estiu.