"El consum d'alcohol és perjudicial des de la primera gota, el cervell pateix moltíssim"

L'expert del CSIC Santiago Canals explica que consumir-ne uns 100 grams a la setmana té efectes en la memòria

El nombre de persones de més de 55 anys és cada vegada més elevat en les unitats de conductes addictives.
3 min

PalmaBeure alcohol no és bo per al cos, ni que sigui un tassó de vi al dia. Així ho explica Santiago Canals, professor de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de l'Institut de Neurociències d'Alacant, que aquest dimarts va impartir una conferència organitzada per la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears sobre els efectes de l'alcohol en el cervell. "Quan tu en consumeixes prop de 100 grams a la setmana, a la llarga es produeixen efectes, per exemple, en l'activitat de la memòria", explica Canals.

La societat espanyola, defensa l'expert, és especialment tolerant amb la ingesta d'alcohol: "Brindam per tot amb alcohol. I no cal tornar-se bojos i suprimir-lo, però s'ha de tenir present que no estam bevent aigua. És la pitjor droga pel que fa a nivells de consum, però també pels efectes que té en terceres persones". Canals recorda, per exemple, que aproximadament el 80% de les situacions de violència de gènere es produeixen en situacions en què hi ha intervingut prèviament l'alcohol.

El professor apunta que el consum d'alcohol "és perjudicial des de la primera gota, el cervell pateix moltíssim". Ara bé, estableix una diferència entre la ingesta que es fa de manera gradual i repartida en el temps i la que es fa de manera intensiva. Aquesta afecta de manera "dramàtica" el cos i el cervell. És una situació especialment delicada per als joves, ja que fins als 20-21 anys el seu cervell encara està en procés de formació.

Joves entregats a l'alcohol

A les Balears, durant l'any 2022 varen prendre alcohol un 75% de les al·lotes, mentre que ho feren un 70% dels al·lots, segons l'Enquesta sobre Alcohol, Drogues i Altres Addiccions (Estudes 2022). El consum excessiu d'alcohol sol derivar en gatera. Un 21% de les adolescents s'havia engatat en els 30 dies previs a l'enquesta i, d'ells, un 15,7%. En canvi, la pràctica de la botellada, malgrat que registra valors importants, ha arribat al punt més baix de la sèrie històrica: un 13,8% dels joves n'havia fet els darrers 30 dies i un 38,5%, el darrer any. Les conseqüències del consum excessiu foren evidents: un 54,4% dels enquestats va tenir discussions greus amb pares o germans, un 77,9% va patir ressaca i un 42,4% va mantenir relacions sexuals sense preservatiu i va ser expulsat del centre educatiu els 30 dies previs a l'enquesta.

Santiago Canals, neurocientífic del CSIC.

El fet és que fins als 20 anys la substància blanca del cervell encara no s'ha acabat de formar. En aquest context, el consum d'alcohol interfereix en el procés i pot produir efectes a llarg termini en el cervell pel que fa, per exemple, a la capacitat de prendre decisions. "El que s'ha de fer és retardar el consum d'alcohol per part dels joves, encara que allò ideal seria un consum zero", remarca Canals.

El mal generat per l'alcohol a la substància blanca del cervell progressa fins i tot quan es decideix aturar de beure, perquè es manté la inflamació, explica. És aquí quan entren en joc les perspectives terapèutiques presentades per Canals durant la conferència d'aquest dimarts. Les teràpies se centren en l'abstinència primerenca, aquell moment en el qual el deteriorament cerebral s'intensifica. Els esforços es focalitzen a regenerar la substància blanca del cervell. Així, als pacients se'ls fa una estimulació magnètica transcranial. És a dir, s'hi apliquen camps magnètics que provoquen corrents que activen les neurones. Aquest procés permet que les cèl·lules produeixin més substància blanca i s'anticipin al deteriorament.

stats