Continua el judici per la mort d'Alpha Pam: a l'hospital constava el seu contacte amb tuberculosos

Un metge ha declarat com a testimoni aquest divendres i ha assegurat que el pacient "tenia dret a assistència sanitària", malgrat la seva situació irregular

Imatge de la segona sessió del judici per la mort l'Alpha Pam.
ARA Balears
01/04/2022
2 min

PalmaEls jutjats de l'avinguda d'Alemanya de Palma han reprès aquest divendres el judici per la mort d'Alpha Pam –un home d'origen senegalès mort a Mallorca el 21 d'abril per una tuberculosi no diagnosticada–, engegat dimecres. En aquesta jornada, ha declarat un inspector metge i instructor de l'expedient informatiu del cas de la víctima, qui ha afirmat que en el servei informàtic de l'Hospital d'Inca hi havia constància que el pacient havia tingut contacte amb tuberculosos, segons ha informat Europa Press.

En el banc dels acusats s'hi asseuen l'infermer de triatge i la doctora que van atendre Pam el 5 d'abril del 2013, quan va acudir a urgències. Ni la Fiscalia ni les defenses dels sanitaris hi veuen indicis de delicte, mentre que l'acusació, sostinguda per la família de la víctima, demana per a ells un any de presó i tres d'inhabilitació.

Durant la declaració, el testimoni ha assenyalat que va sol·licitar l'obertura d'un expedient d'informació reservada per discernir si l'actuació dels sanitaris va ser correcta o no, en el qual es van arribar a adjuntar fins a 25 annexos. Un d'aquests era una captura de pantalla del servei informàtic de l'hospital comarcal, en el qual constava que Pam havia estat en contacte amb persones en tractament per tuberculosi.

Així, independentment de si va presentar físicament el volant o no, aquesta informació es podia veure. "A més, són documents sense caducitat", ha afegit el metge. Per altra banda, ha assegurat que –quan van ocórrer els fets– l'Hospital d'Inca era l'únic de les Balears que demanava un compromís de pagament als pacients en situació irregular perquè fossin atesos, un fet que "no estava avalat per cap norma", és a dir, "actuava fora" de la normativa, ha sostingut.

Preguntat per si l'hospital tenia un protocol d'actuació davant aquest tipus de malalties, l'inspector ha afirmat que el d'Inca sí que en tenia, però l'infermer no li va arribar a dir "perquè no l'havia activat". Amb tot, ha manifestat que els malalts de tuberculosi "tant sí com no" han de ser atesos, per la qual cosa Pam "tenia dret a assistència sanitària", ha conclòs.

La declaració de l'amiga i la mare

La segona testimoni que ha declarat aquest divendres és una amiga de Pam, la qual el va acompanyar a l'hospital el 5 d'abril de 2013. "El seu amic em va telefonar dient que es trobava bastant malament i que no tenia com anar a Inca", ha manifestat. Quan els va passar a recollir, es va quedar "preocupada", perquè Pam "caminava sense forces". En sortir de l'hospital, el pacient va afirmar que li havien diagnosticat bronquitis i que li havien donat unes medicines, segons l'amiga.

La mare de la víctima mortal també ha comparegut aquest divendres a per via telefònica. "És un ésser humà que estava malalt, però que no va tenir assistència", ha lamentat quan li han demanat per les seves reclamacions. A més, ha indicat que es va assabentar que el seu fill va morir per tuberculosi perquè li ho va dir una dona que vivia a Mallorca.

Els fets

Els fets jutjats aquest dimecres varen ocórrer el 2013, quan Pam va acudir al centre de salut de Can Picafort acompanyat d'un amic seu i va ser derivat a l'Hospital d'Inca perquè li fessin una valoració i radiografia del tòrax amb la finalitat de confirmar o descartar el contacte amb tuberculosi davant la simptomatologia que presentava. En el full de derivació d'Atenció Primària de Can Picafort, la facultativa adscrita al centre va fer constar una diagnosi de contacte amb tuberculosos, així com la seva derivació a urgències de l'Hospital Comarcal "per a 'rx tòrax' i valoració, atès que hi havia hagut un brot de 'tbc' a Can Picafort i se sospitava que aquest en fos el cas primari".

L'acusació assegura en aquest sentit que dies després Pam va acudir al centre hospitalari amb el full d'Atenció Primària, però que li varen denegar l'accés a urgències perquè no tenia la targeta sanitària. L'afectat va acudir novament a l'hospital el 5 d'abril i va ser atès després de 40 minuts d'espera. Segons la denúncia, l'assistència mèdica va durar cinc minuts i li varen diagnosticar una bronquitis. Finalment, el 21 d'abril, Pam va morir en el seu domicili per tuberculosi, segons l'autòpsia.


stats