Troben el cos d'Arthur, l'últim desaparegut pel temporal del Llevant de Mallorca
Un operari ha vist el cos i ha avisat l'112
Sant LlorençDesprés de més d'una setmana cercant el menor, els efectius d'emergències han trobat el cos sense vida d'Arthur, el menor desaparegut el passat 9 d'octubre durant la torrentada que va afectar el Llevant de Mallorca. El petit ha aparegut devora la rotonda de la sortida de Sant Llorenç cap a Son Carrió a les 12.20 h del migdia, en un tram del torrent considerat zona crítica. La persona que ha trobat el cos ha estat "l'operari d'una pala excavadora", segons ha explicat Paco Molina, portaveu de la Guàrdia Civil. Malgrat que el pare d'Arthur ha reconegut el seu fill, encara en manca la identificació judicial mitjançant les proves d'ADN.
Les restes d'Arthur estaven "cobertes de fang i de restes vegetals", ha explicat. El nin es trobava en un punt dels marges que encara no s'havia inspeccionat. "El torrent és molt ample i hi havia zones pendents encara d'excavar amb màquines. Aquesta era una d'elles". La zona es troba uns 200 metres més amunt d'on la mare del menor va aconseguir salvar la seva germana.
El paper del comitè tècnic assessor ha estat fonamental per a la troballa. "Han fet reconeixements topogràfics i hem pogut saber en poc temps quines havien de ser les zones de recerca", ha dit Joan Pol, director tècnic d'operacions. "Volíem prioritzar la zona marítima, i gràcies a aquesta gent no ho hem fet. Sobretot vull donar les gràcies a Pedro Robledo, de l'Institut Geològic i Miner. Les seves prediccions apuntaven només a vint metres d'on hem trobat Arthur".
Canvi d'objectiu
A partir d'aquest moment, les tasques de la Guàrdia Civil se centraran en la "zona de mar i en la neteja la desembocadura del torrent, i a ajudar la població de les zones afectades". En principi, "no hi ha constància de més persones desaparegudes".
Joan Pol ha assenyalat que des que s'ha trobat el cos d'Arthur "els objectius del dispositiu han canviat". "S'ha de tenir en compte que estam en una zona de catàstrofe, d'acumulació de residus del torrent i d'estris i vehicles de persones". Durant el matí d'aquest dimecres, "han sortit seixanta camions plens de residus de la zona crítica". Les 22 màquines que fins ara treballaven per trobar el petit es dedicaran a partir d'ara a "recol·locar tot el moviment de terra que s'ha fet per cercar-lo". Aquest mateix dimecres a vespre no quedarà cap màquina pesada dins del torrent. La feina que es dugui a terme a partir de demà, es realitzarà amb "brigades lleugeres". També s'està treballant de valent al torrent de Canyamel, "que té més danys que el de Sant Llorenç".
El llit del torrent tenia, en determinats punts, més d'un metre i mig de "material acumulat". Es retiraran totes les tones possibles de material, mentre que la resta "es compactarà" perquè l'aigua pugui "córrer amb rapidesa". Les tasques d'emergència s'han desenvolupat fins ara "al 70%", segons ha explicat el director de l'operatiu del Govern.
Desactivació de la UME
El que sí que es farà a partir d'ara és desactivar la Unitat Militar d'Emergència (UME), perquè "és una unitat específica per a la gestió d'una gran emergència", ha assenyalat Joan Pol. No està previst que la Guàrdia Civil redueixi la seva presència.
D'aquesta manera, el balanç de víctimes mortals de la riuada s'eleva a 13. En l'operatiu de recerca d'aquest dimecres hi han participat 290 efectius, que treballaven en 12 punts diferents, el 70% entre Sant Llorenç i Son Carrió i la resta entre Son Carrió i s'Illot.
En total, les víctimes mortals d'aquesta tragèdia han estat set homes i cinc dones: sis de nacionalitat espanyola, un matrimoni alemany, un home de la mateixa nacionalitat i una dona holandesa. Quatre dels cossos es van trobar a Artà, tres a Sant Llorenç, tres a s'Illot i dos a Son Carrió. Arthur i la seva mare, la farmacèutica de Manacor Joana Lliteras, formen part d'aquest tràgic balanç.