La UIB i l'Imedea participen en la creació d'un sistema per controlar l'excés d'algues causat per la crisi climàtica
El fenomen és percebut com una mostra de la baixa qualitat de l'aigua i es caracteritza per canviar-ne la coloració
PalmaInvestigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de l'Institut d'Estudis Mediterranis (Imedea) han participat en el desenvolupament d'un mètode per controlar l'increment d'algues en aigües costaneres amb la intenció de controlar i mitigar aquest fenomen conegut com a blooms, que pot afectar la qualitat de l'aigua de les platges i cales i el turisme. La problemàtica cada vegada és més freqüent a la Mediterrània a conseqüència de la crisi climàtica, segons ha explicat la universitat en un comunicat.
El fenomen es caracteritza per provocar canvis en la coloració de l'aigua i és percebut com una mostra de la seva baixa qualitat, cosa que provoca un impacte econòmic enorme en les zones turístiques. Fins i tot, en alguns casos, pot arribar a ser perjudicial per als mateixos ecosistemes marins.
Els investigadors de la UIB i de l'Imedea, juntament amb membres de la Universitat Jaume I de Castelló i l'empresa FACSA, han participat, en el marc del projecte Hydroalgal, en una recerca per al monitoratge de la problemàtica, però també en el desenvolupament d'un sistema innovador de prevenció i mitigació per evitar la proliferació d'algues.
A partir de les anàlisis de les diferents espècies químiques i dels nutrients presents a l'aigua de dues cales de Mallorca, els investigadors han aconseguit elaborar un model en el qual han definit la concentració de clorofil·la –una molècula present a les algues i que és necessària per al procés de la fotosíntesi– com un paràmetre clau que s'ha de monitorar per a detectar l'increment d'algues.
Els científics també han desenvolupat models del moviment de la mar a les cales analitzades mitjançant una simulació informàtica de fluids, que és capaç de reproduir l'arrossegament de microalgues i que té en compte la forma i les característiques de les platges.
El projecte, a més, ha permès fer un sistema de monitoratge de l'aigua per detectar la proliferació d'algues basada en les condicions atmosfèriques i en imatges de la superfície de l'aigua que, a través de l'anàlisi, permet valorar el creixement de les plantes marines.