Societat30/09/2021

Copes menstruals gratuïtes als centres educatius ja aquest curs

Aragonès promet productes d'higiene menstrual, especialment reutilitzables, per a les dones en situació de pobresa

E.F.
i E.F.

Els productes d'higiene menstrual reutilitzables com la copa menstrual arribaran ja aquest curs als centres educatius gratuïtament i es distribuiran també sense cap cost entre dones de col·lectius en situació de vulnerabilitat. L'anunci el va fer aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va exposar que l'estratègia de combatre la pobresa menstrual garantint aquests productes bàsics també vol prioritzar alhora els que no siguin d'un sol ús "perquè tenen un impacte positiu en l'economia, la salut i el medi ambient".

L'anunci l'ha rebut amb satisfacció l'entitat Rezero, que ha celebrat una mesura que no només ha de pal·liar "el sobrecost" que suposa l'adquisició de tampons i compreses –entre 21 i 125 euros anuals i de 750 a 4.500 euros per persona al llarg de la vida, segons un estudi fet amb Zero Waste Europe–, sinó que també vol donar a conèixer alternatives encara poc esteses més enllà de la població més jove, però que comporten avantatges ambientals. Entre elles hi ha la copa menstrual, però també les calcetes absorbents o les compreses de tela.

Cargando
No hay anuncios

Denunciar l'impacte en termes de generació de residus que té el consum de tones de compreses i tampons encara genera "hostilitat" en alguns sectors, però Rezero insisteix que això no vol dir "culpabilitzar" ningú sinó obrir el ventall i donar opcions a qui vulgui explorar-les per reduir l'impacte en el medi d'aquests productes. Cada cop més empreses, recorda l'entitat, fabriquen aquests productes reutilitzables que, de moment, han despertat la demanda sobretot entre les noies més joves.

Cargando
No hay anuncios

La mateixa entitat xifra en 752 milions els productes menstruals d'un sol ús que es consumeixen cada any a Catalunya. Això equival a 9 tones d'emissions de CO₂. Si es calcula en termes de tota una vida fèrtil, la xifra puja a 180 quilos de compreses i tampons per persona. Aquests productes d'un sol ús, juntament amb les tovalloletes humides, estan entre els deu més detectats al medi marí de la Unió Europea.

L'aposta per aquest tipus de productes menstruals reutilitzables creix en tot el continent europeu. La Comissió pels Drets de les Dones i la Igualtat de Gènere del Parlament Europeu (FEMM) s'ha posicionat a favor del seu ús mentre alhora promou mesures contra la pobresa menstrual. Rezero també ha iniciat una campanya informativa a les escoles per promoure i prioritzar els elements reutilitzables.

Cargando
No hay anuncios

A banda, entre les reivindicacions més urgents que l'entitat dirigeix a l'Estat hi ha la de rebaixar el tipus d'IVA –del general que aplica actualment a un de superreduït com a productes de primera necessitat– o directament eliminar el gravamen d'aquests productes.