Monarquies
Societat15/01/2024

Coronació a Dinamarca: un petó per fer callar els rumors d'infidelitat

Aquest diumenge Frederic X s'ha coronat nou rei després que la seva mare, Margarida II, decidís abdicar després de 52 anys de regnat

BarcelonaDinamarca es va guarnir amb les millors gales per celebrar aquest diumenge la coronació del nou rei de Dinamarca, Frederic X, que agafa el relleu dels 52 anys de regnat de Margarida II, que va anunciar per sorpresa la seva abdicació durant el discurs de Cap d'Any. Per celebrar el canvi de rei, no va faltar de res. Va ser una coronació elegant, però lluny de la pompa reial britànica, que fins a aquest cap de setmana era l'últim canvi de corona a Europa. El relleu generacional arriba en un moment força mogut per a la monarquia danesa, amb rumors de dificultats matrimonials entre el ja rei Frederic X i la seva dona, Mary Donaldson. En l'escenificació de l'inici del nou regnat es va voler deixar clar que no hi ha cap crisi entre el nou monarca i la reina consort.

Si a l'octubre Copenhaguen aplegava prínceps i joves hereus per celebrar la majoria d'edat del príncep Christian, dies després va ser el seu pare i actual rei qui despertava l'interès de la premsa. A principi de novembre la revista Lecturas va difondre unes imatges dels tres dies que Frederic va ser a Madrid de viatge personal amb Genoveva Casanova, exparella de Cayetano Martínez de Irujo. Les fotografies van fer saltar les alarmes d'una suposada infidelitat.

Després de tota una vida assegurant que mai abandonaria el càrrec per voluntat pròpia, el 14 de gener la reina Margarida va signar l'abdicació a favor del seu fill, Frederic X. Aquest va ser el primer pas d'una llista d'actes que han servit per celebrar l'arribada al tron del nou rei. El matí de diumenge, milers de persones es van aplegar davant del palau de Christiansborg per veure l'arribada de la família reial i la posterior salutació del nou rei al balcó.

Els assistents es van trobar amb la recepció oficial de la guàrdia danesa, coneguda arreu pels distintius abrics vermells, els alts barrets de pèl d'os i els botons de llautó, que guarda una gran semblança amb la guàrdia britànica. I no és cap casualitat. La història compartida entre britànics i danesos es remunta al segle XVII, quan els dos països van formar l'aliança estratègica del Tractat de Westminster. Arran de l'estreta relació entre les dues monarquies, la corona britànica va inspirar-se en els guàrdies danesos en senyal d'entesa.

Cargando
No hay anuncios

Després de fer-se esperar, Frederic i Mary van arribar dins d'un cotxe clàssic, igual que els quatre fills de la parella. L'única que no va arribar a Christiansborg de forma motoritzada va ser la reina Margarida II, que va optar pel carruatge de més valor de la Corona, que data de finals del segle XIX.

Van ser milers de persones les que es van congregar davant del palau reial del centre de Copenhaguen. Petits i grans van aguantar el fred hivernal de la capital danesa per veure arribar la família reial. Alguns hi van anar disfressats de rei i amb banderetes del país. A més, la ciutat fa dies temps que es guarneix amb motiu de la coronació i de les celebracions posteriors, que duraran fins dimarts.

Cargando
No hay anuncios

Mentre a fora del palau hi havia un gran batibull de gent, a dins Margarida II signava l'abdicació el mateix dia que es complien els seus 52 anys de regnat. A continuació Frederic signava els documents prometent acatar les noves obligacions com a rei. Ho van fer en un consell d'estat acompanyat dels alts càrrecs polítics del país, també del Christian, el seu fill i ara també príncep de Dinamarca.

La presència de Christian és rellevant per a la Corona danesa, que, igual que altres monarquies europees, veu els joves hereus com a figures modernitzadores d'una de les institucions més antigues de la història.

Cargando
No hay anuncios

Amb la feina enllestida, Frederic X, la seva dona i els seus quatre fills van sortir al balcó del palau de Christiansborg a saludar els ciutadans que feia hores que s'esperaven a la plaça per veure els seus representants reials. També hi havia la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, que va donar la benvinguda al nou rei.

Un dels moments que van aixecar més expectació va ser quan la primera ministra i els quatre fills de la parella reial es van retirar del balcó i van deixar sols els nous reis. En una de les escenes més significatives del dia, la parella va exhibir una actitud que s'allunyava del distanciament dels darrers mesos, provocat per la publicació de les fotos de Lecturas. Malgrat els somriures de tots dos, l'escena al balcó no va ser del tot natural. Frederic es dirigeix a la seva dona, però just en aquell moment Mary mira a l'interior del palau i esquiva, davant de milers de persones, el que hauria pogut ser un petó. Llavors Frederic retrocedeix com si no hagués passat res i ella es manté inclinada cap al costat oposat del nou rei. Després, però, el fill de Margarida fa una lleugera estrebada a la mà del de la seva dona i, llavors sí, la parella es fa un petó.

Cargando
No hay anuncios

El primer acte com a reis

Aquest dilluns, els reis i el nou príncep han estrenat el càrrec durant el ple del Folketingsalen, el Parlament danès. A la cerimònia també hi han assistit el príncep Joaquim, germà de Frederic, i Benedicta, germana de l'emèrita. Joaquim ha assistit sol a la proclamació del seu germà, ja que la seva dona, Marie, ha preferit quedar-se a Washington amb els seus fills.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, Margarida II era el membre de la monarquia danesa més popular. En un sondeig publicat el 18 de desembre, els danesos van escollir la reina com la membre de la família reial preferida en un 38%; al darrere hi havia el seu fill, amb un 29% dels vots, seguit de la seva dona, amb un 15%.