El coronavirus atura també l'excavació de la fossa de Sencelles
Els arqueòlegs de l'empresa catalana ATICS tornen a casa seva aquest dissabte horabaixa
PalmaLa Conselleria d'Administracions Públiques ha informat aquest dissabte que aturen les tasques d'excavació de la fossa del cementeri de Sencelles a causa del coronavirus. D'aquesta manera, els arqueòlegs de l'empresa catalana ATICS "podran passar aquests dies d'emergència sanitària al costat dels seus familiars", explica la Conselleria en una piulada. Fonts de la Conselleria han assegurat que els arqueòlegs parteixen cap a Catalunya aquest dissabte horabaixa.
Així mateix, han informat que per ara no hi ha novetats sobre les tres víctimes -Josep Miralles Garau, Josep Serra Juan i Pilar Sánchez Llabrés- que cerquen en aquesta fossa. Aquesta és la primera intervenció del segon Pla de fosses del Govern balear i va començar aquest dimecres. En circumstàncies de normalitat, es preveia un màxim de 50 dies de feina al lloc, però amb l'emergència per la Covid-19, és incert quan es podrà tornar a treballar.
Les víctimes
Tècnicament, la de Sencelles és una de les fosses més complicades, perquè a través dels testimonis orals no s'ha pogut saber on són els cossos. En la primera fase no es varen trobar les restes, però es va constatar que la neteja que s'havia fet no havia estat tan profunda com es pensava i, per tant, encara hi ha possibilitats de trobar-los.
En una fossa hi hauria els cossos de Josep Miralles Garau, de 31 anys, pagès i músic, i Josep Serra Joan, 56 anys, de professió pagès. Tots dos procedien de Montuïri, varen ser assassinats l'1 de setembre de 1936 i trobats a la carretera de Santa Maria a Montuïri, entre els municipis de Sencelles i Biniali. La tercera víctima és Pilar Sánchez Llabrés, de 33 anys, venedora al mercat. Procedia de Palma i els testimonis orals afirmen que diversos homes la varen segrestar i violar i la varen assassinar. La varen trobar al predi de Son Palou de Sencelles.