El Suprem tindrà la darrera paraula per a les restriccions autonòmiques quan s'acabi l'estat d'alarma

El govern espanyol aprova per decret prorrogar fins a l'agost la prohibició dels desnonaments o el tall dels subministraments bàsics

Una de les terrasses del carrer Enric Granados, a l’Eixample de Barcelona.

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat un decret en què, a banda de prorrogar mesures socials, també estableix mecanismes per evitar que les autonomies topin amb la disparitat de criteris dels Tribunals Superiors de Justícia, ja que un cop decaigui l'estat d'alarma a les 00 hores del diumenge 9 de maig, els executius podran recórrer en cassació davant de l'alt tribunal si els han tombat les seves mesures restrictives. La vicepresidenta primera i ministra de la Presidència, Carmen Calvo, ha explicat en roda de premsa que d'aquesta manera les comunitats podran disposar d'una eina per mantenir restriccions en les llibertats fonamentals.

El govern espanyol s'ha mantingut amb el propòsit de no allargar l'estat d'alarma, vigent des de finals d'octubre de l'any passat, però ho fa donant resposta a les reclamacions de comunitats com Euskadi o Castella i Lleó, que havien pressionat perquè es tornés a prorrogar la mesura per tal de disposar d'un paraigües judicial per continuar amb els tocs de queda o els confinaments perimetrals fins que l'evolució epidemiològica millori. En els mesos previs a aquest segon estat d'alarma, diverses autonomies van veure com els Tribunals Superiors de Justícia tombaven els paquets de restriccions contra el covid i el mapa espanyol es farci de diferents legislacions per a cada àrea.

A partir de diumenge, les comunitats que vulguin mantenir certes restriccions que afecten als drets fonamentals (llibertat de moviments o de limitacions en grups) hauran de sol·licitar un aval judicial i, en cas que els tribunals autonòmics no les aprovin podran anar en segona instància al Suprem, que tindrà l'última paraula i crearà jurisprudència per a tot el territori, una via que fins ara no estava prevista.

Per fer-ho possible en la reunió setmanal del consell de ministres d'aquest dimarts, el govern modifica la llei sobre el contenciós administratiu i així les comunitats podran imposar mesures restrictives dels drets fonamentals, sempre i quan comptin amb un aval judicial.

Segons ha avançat la Cadena Ser, en el mateix decret també les mesures de l'escut social que estaven subjectes a la vigència de l'estat d'alarma i s'allarguen fins al mes d'agost. Així, es prorroga la suspensió dels desnonaments o la prohibició del tall de subministraments de gas, llum i aigua d les famílies que comptin amb un informe de vulnerabilitat dels serveis socials. A més, les reunions de les juntes de propietaris també queden suspeses fins a finals d'any.

stats