Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida passaran a la fase 2 dilluns
La Generalitat permetrà la mobilitat entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que entraran a la fase 3 al costat de la regió de l'Alt Pirineu-Aran
Barcelona / MadridEl ministeri de Sanitat ha autoritzat que Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida passin a la fase 2 a partir de dilluns. Ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha comparegut aquest migdia en roda de premsa després del consell de ministres, acompanyat de la ministra portaveu, María Jesús Montero. A més, el ministeri també ha acceptat la petició de la Generalitat que les regions del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran entrin a la fase 3 a partir de la setmana que ve. D'aquesta manera, la Generalitat recuperarà el control sanitari d'aquestes tres regions, excepte la mobilitat entre comunitats. En aquest sentit, a partir de dilluns la mobilitat entre les regions sanitàries de Camp de Tarragona i de Terres de l'Ebre estarà permesa. Ho ha proposat la consellera de Salut, Alba Vergés, al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ho ha acceptat. Ara, el departament ha de fer el tràmit formal d'enviar la petició per carta.
Els presidents autonòmics seran els responsables de decidir quan els territoris que estiguin a la fase 3 podran entrar a la nova normalitat i també la mobilitat entre àrees sanitàries d'una mateixa comunitat autònoma. De tota manera, Illa ha detallat que cada comunitat haurà de fer la seva proposta de mobilitat interterritorial que haurà d'enviar al ministeri de Sanitat perquè ho avali, tot i que Illa ha dit que hi donaria el vist-i-plau a totes. Ara bé, el govern espanyol preveu que a partir del 21 de juny hi hagi llibertat de moviments entre tots els territoris de l'Estat, perquè és quan s'acabarà l'última pròrroga de l'estat d'alarma. Això vol dir que tot el conjunt d'Espanya entraria en l'anomenada nova normalitat, encara que, per exemple, territoris com Barcelona, Madrid i Lleida no hagin passat per la fase 3, perquè han anat més endarrerides en el procés de desescalada. De tota manera, des del moment que les comunitats autònomes tornen a assumir el control dels seus territoris, podran decidir quan ho considerin oportú passar a la nova normalitat i, per tant, quedar fora de l'estat d'alarma. Això pot portar a fer que alguns territoris quedin fora de l'estat d'alarma abans del 21 de juny, quan acaba l'última pròrroga, i que la mobilitat entre comunitats autònomes es doni abans si s'arriba a un acord entre presidents autonòmics que tinguin territoris que ja hagin superat la fase 3.
De cara a l'1 de juliol, el govern espanyol també té previst obrir fronteres amb França i Portugal, tot i que en un inici havia promès fer-ho a partir del 22 de juny. En aquest sentit, Montero ha negat que la Moncloa rectifiqués sobre la data d'obertura de fronteres i ha explicat que l'executiu espanyol i també l'italià –dos dels països "més colpejats" pel covid-19, ha recordat la ministra– han enviat una carta a la Comissió Europea per demanar criteris conjunts per "recuperar la mobilitat a l'espai Schengen" de cara a la nova normalitat. La ministra portaveu ha demanat a la Comissió Europea que exerceixi "lideratge" a l'hora d'establir criteris comuns perquè no hi hagi diferències de mobilitat entre països de la Unió Europea.
Després de tres setmanes a la fase 1, dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, va proposar al ministeri que la regió de Lleida pugui entrar finalment a la fase 2. La setmana passada l'àrea de Ponent no va avançar de fase per un repunt en els contagis associat principalment a comportament incívics com ara l'absència de mascaretes o de distància social. El Govern, però, considera que ara l'evolució de la regió és "bona" i que les autoritats de Salut Pública consideren que està en condicions per passar de fase, ja que té prou capacitat diagnòstica i assistencial, així com una bona estratègia d'identificació de contactes per a la detecció precoç de positius.
Madrid també avançarà a la fase 2
A part de Barcelona i Lleida, el ministeri de Sanitat també ha autoritzat que la Comunitat de Madrid entri a la fase 2 de la desescalada, així com també tot el territori de Castella i Lleó (la setmana passada només va entrar-hi la regió sanitària d'El Bierzo). Són els dos únics territoris que encara continuaven a la fase 1, ja que havien començat més tard la desescalada. El País Valencià, després que aquesta setmana entrés a la fase 2 (una setmana més tard del que li tocava), per dilluns que ve no ha demanat cap canvi de fase. Una decisió que Illa ha considerat "prudent". Com tampoc ho ha fet la ciutat autònoma de Ceuta, que continuarà a la fase 2, després que en els últims dies hagi registrat un repunt de positius.
Sanitat també permet que tot l'arxipèlag de les Illes Balears passi a la fase 3 dilluns (Formentera ja fa una setmana que hi és, com també les illes Canàries de la Gomera, el Hierro i la Graciosa). De fet, el ministeri ha autoritzat totes les peticions que havien fet arribar la resta de comunitats autònomes per passar a la fase 3. Castella-la Manxa ho havia demanat únicament per a les dues províncies que fa 15 dies que són a la fase 2: Guadalajara i Conca. Andalusia havia sol·licitat que tota la comunitat entrés a la tercera fase de la desescalada, tot i que Màlaga i Granada només fa una setmana que van entrar a la fase 2. El ministeri ho ha autoritzat i Illa ho ha justificat pel fet que "les dades sustenten" aquest canvi de fase més ràpid i ha explicat que si, en les pròximes setmanes, hi ha altres comunitats que ho demanen i les dades epidemiològiques acompanyen, també ho tornaran a acceptar.