Quarantenes a l'escola: només a partir de cinc alumnes positius
El ministeri i les comunitats acorden reforçar la presencialitat de les classes tenint en compte l'augment de la cobertura de les vacunes també entre els estudiants
MartorellA tres dies de la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal, la Comissió de Salut Pública planteja un alleugeriment en les quarantenes per als cursos d'infantil i de primària, que són els que tenen menys alumnes vacunats. Només hauran d'aïllar-se els alumnes que vagin en una classe on apareguin almenys cinc positius o, comptat d'una altra manera, on el 20% dels estudiants estiguin contagiats. En aquests casos el període de quarantena no superarà els set dies, el mateix temps que es guarda per a la població general. Per contra, els grups en què es detectin quatre o menys positius continuaran amb l'activitat lectiva presencial, tret dels estudiants malalts, perquè es considera que és una situació "esporàdica" que no requereix cap aïllament preventiu.
La decisió suposa un canvi important respecte al protocol vigent, en què es considerava un brot a partir de dos positius al grup i es posaven en quarantena tots els estudiants de classe, que es valoraven com a contactes estrets. La Comissió, formada pel ministeri d'Educació i les comunitats, insisteix que el nou protocol de quarantenes ha tingut en compte que cada cop hi ha més cobertura vacunal, també entre la població escolar. La Generalitat ha lamentat la poca anticipació amb què s'ha pres la decisió de canviar el protocol, quan la represa de l'escola és tan a prop i cal informar-ne famílies i professionals educatius i sanitaris. A més, el departament de Salut ha dit que es continuaran fent proves als contactes estrets malgrat la recomanació estatal de no fer-ho. En el cas dels alumnes de primària, han especificat, es faran els tests a les farmàcies adherides, igual que passa amb els instituts.
A principis d'aquesta setmana, l'Estat i les comunitats van acordar que el segon trimestre començaria de forma 100% presencial i no van canviar res sobre les quarantenes. L'endemà, Madrid va anunciar que eliminava unilateralment les quarantenes escolars per als contactes estrets, també els no vacunats, i uns dies després la decisió s'ha acabat acordant també per a la resta de comunitats. Si no s'hagués pres aquesta decisió, cada vegada que s'hagués detectat un positiu en una classe s'haurien hagut d'aïllar tots els contactes estrets sense la pauta de vacunació completa –dues dosis–. En el cas dels menors de 12 anys suposava a la pràctica l'aïllament de tot el grup: com que la vacunació es va obrir fa un mes, només un terç té la primera dosi i menys del 3% la segona. En canvi, dels 12 als 19 anys la cobertura de la vacuna ja està molt avançada i, a Catalunya, el 58% i el 85%, respectivament, ja tenen dues dosis administrades.
Un altre dels arguments esgrimits pels tècnics de la comissió és que durant tota la pandèmia els centres escolars han estat "entorns segurs quant a la transmissió del virus" i, en aquest sentit, defensen que totes les mesures són un esforç per mantenir "el màxim possible la presencialitat" de l'alumnat. De fet, per això no es relaxen les mesures higièniques, com l'obligatorietat de dur en tot moment la mascareta posada (fins i tot al pati), la ventilació creuada a l'aula i la neteja de mans.
Pel que fa als cursos de batxillerat i formació professional, no hi ha canvis respecte al que ja s'estava aplicant: només s'aïlla l'estudiant encomanat i els seus contactes estrets (no tots els companys), i també se'ls sotmet a quarantenes de set dies, després que es reduïssin els 10 dies inicials.
Sindicats i famílies
El final de les quarantenes ha estat ben rebut per l'associació de famílies Tornem a les Escoles o les Associacions Federades de Famílies de Catalunya (aFFaC), perquè consideren que es garanteix el dret a l'educació i alhora només quedarà aïllat l'alumnat "estrictament necessari" i "no es confinarà per confinar", celebra la directora de l'aFFaC, Lidón Gasull.
En canvi, per al sindicat USTEC relaxar les quarantenes és "una inconsciència" en ple increment de la incidència d'òmicron i sense haver arribat al pic d'infeccions de la sisena onada. La portaveu nacional, Iolanda Segura, ha indicat a l'ACN que "és una mesura a tenir present més endavant, i sempre haurà d'anar acompanyada de cribatge".
En aquest sentit, Teresa Esperabé, secretària general de la sectorial de CCOO, critica que ni Salut ni Educació hagin atès la seva demanda de convocar una comissió paritària per debatre la situació amb la comunitat educativa i ha exigit que es compleixin totes les baixes laborals del professorat per curtes que siguin, perquè augura un "daltabaix" per als centres afectats per les absències mèdiques de la plantilla. Així, la sindicalista ha suggerit que s'obrin excepcionalment les borses de treball, sobretot per a les especialitats amb menys docents.
Baixes dels docents
L'alta transmissibilitat d'òmicron té una afectació que ara com ara no se sap quin impacte tindrà entre les plantilles dels centres escolars a causa de les dues setmanes de vacances. Però el departament d'Educació es prepara per a un augment de baixes laborals a causa del contagi i, de moment, aquest divendres ja ha fet 571 nomenaments d'interins i substituts per cobrir els professionals malalts que no es podran incorporar dilluns. A més, creu que de dilluns a dimecres de la setmana vinent es faran noves contractacions, en previsió de més absències. Segons ha explicat la conselleria, es cobriran totes les baixes a partir de cinc dies d'absència i, en cas que hi hagi centres amb més de tres baixes inferiors a aquests dies, es preveu fer nomenaments excepcionals d'urgència. L'objectiu, insisteixen, és garantir que tots els centres obrin amb normalitat.