Catalunya arribarà en 10 dies als 500 positius de covid cada 100.000 habitants
Salut promourà l'automostreig entre alumnes d'institut i treballadors de residències
Santa Coloma de GramenetL'epidèmia continuarà creixent a Catalunya i els models matemàtics ja preveuen que en deu dies s'arribi als 500 positius de covid cada 100.000 habitants. El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) calcula que el país pot arribar, en el termini d'una setmana o deu dies, a aquest llindar crític, una predicció que ja s'ha comunicat al Govern per tal que, si fos necessari, es puguin adoptar les mesures pertinents. El creixement epidemiològic és generalitzat a Catalunya i la incidència acumulada –els diagnòstics dels últims 14 dies– supera els 300 casos per cada 100.000 habitants. De l'1 al 14 d'octubre s'han infectat unes 330 persones al conjunt del país.
El precedent de Madrid espanta: la Comunitat, on fa una setmana se superava de llarg el mig miler de contagis cada 100.000 habitants, encara en registra 452 tot i estar a l'equador de l'estat d'alarma. Les prediccions per a Catalunya, doncs, són preocupants, ja que l'acceleració de la pandèmia és quasi immediata i, en canvi, el control de la corba és un procés lent i complex. Malgrat les restriccions desplegades al conjunt del territori català, la física i investigadora del BIOCOM-SC Clara Prats anticipa que de moment no es veurà una reducció dels casos. La franja motor de l'epidèmia en aquests moments són el grup de població d'entre 20 i 29 anys, perquè "són asimptomàtics però contagien més", i l'edat mitjana dels contagiats és de 39,5 anys, sense diferències per sexe.
El degoteig de casos no cessa i la necessitat de trencar les cadenes de transmissió és més important que mai. El diagnòstics són clau, cosa que ha portat el departament de Salut a anunciar aquest diumenge que començarà a distribuir tests d’automostreig de covid-19 a les residències de gent gran i instituts del conjunt del país per "guanyar rapidesa" en la detecció de nous positius. En definitiva, es promourà que alumnes a partir de l'ESO i treballadors de geriàtrics s’extreguin les mostres nasals. La consellera Alba Vergés ha explicat que, en tots dos casos, un professional supervisarà el procediment i després incorporarà les mostres en el circuit d'anàlisi habitual.
La titular de Salut ha concretat que es tracta d'un procediment "senzill", en què la persona s'ha de fregar les dues narius durant uns cinc segons cadascuna. L'eina se sumarà a les PCR, la prova d'elecció, i els tests d'antígens, que Salut començarà a fer servir demà dilluns en CAPs i hospitals "allunyats dels nuclis urbans" per millorar el rastreig del virus.
La conselleria calcula que a Catalunya es podran fer unes 24.000 proves més al dia amb el sistema d'autodetecció respecte a les 30.000 diàries que es fan actualment. Les automostres ja s'han començat a provar aquesta mateixa setmana en escoles de Girona i entre el personal de residències del Vallès i Barcelona. Progressivament, l'estratègia s'implantarà a tot Catalunya, ha dit Vergés, que ha afirmat que el personal dels geriàtrics es farà proves cada dues o tres setmanes.
Pressió als centres sanitaris
L'acceleració dels casos detectats continua disparant el risc de rebrot, l'indicador que valora el creixement de l'epidèmia per als pròxims 14 dies. Després de setmanes de pujada sense frens, aquest diumenge l'índex de creixement potencial ha superat els 406 punts i ja se situa en el valor més alt assolit fins ara durant la segona onada. En la seva última actualització diària, Salut ha notificat un total de 2.759 positius nous i 16 defuncions més.
"Les informacions de les autoritats sovint intenten apaivagar el nivell d'alarma social, però tenim una transmissió comunitària generalitzada que fa que posar mesures quirúrgiques en territoris sigui impracticable: estem en una situació crítica i per això es prenen mesures crítiques", explica el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas. Aquesta propagació intensa comença a fer-se present als hospitals: la pressió va a l'alça, amb 213 pacients a les unitats de cures intensives (UCI), la xifra més elevada de les últimes setmanes. També el nombre total d'hospitalitzacions per covid, siguin greus o no, va superar recentment la barrera psicològica dels mil ingressos i ja n'hi ha 1.218.
Però on la pressió assistencial està causant estralls és en l'atenció primària, que s'està fent càrrec de la majoria dels casos amb una plantilla molt reduïda i altres patologies en risc de ser desateses. Les autoritats sanitàries són clares sobre la qüestió: no es pot permetre el col·lapse. "Però ni la població ni els experts podem saber del cert el nivell d'estrès que té la primària perquè no hi ha indicadors públics, com sí que es fan, en canvi, amb les hospitalitzacions", critica Arenas. "Necessitem saber la xifra de persones que s'hi adrecen al dia, quantes se'n poden atendre i quantes s'atenen realment per saber si estan saturats", insisteix l'investigador, que conclou que "anem a cegues" i només se sabrà que ha col·lapsat quan sigui massa tard.
Frenar la corba abans de doblegar-la
Les restriccions que s'han desplegat aquesta setmana haurien de poder ajudar a controlar la corba: no la doblegaran, però poden frenar l'escalada. En aquest sentit, la consellera de Salut ha tornat a demanar als ciutadans que només facin "el que és imprescindible" fora de casa i que intentin evitar al màxim la interacció social, mantenint les bombolles de convivència per minimitzar la pressió que rep el sistema sanitari i els seus professionals. "No podem permetre'ns deixar de fer atencions no covid", ha destacat Vergés, que ha afegit que "podem anar a l'escola, a l'institut o a treballar, però hem d'evitar al màxim els contactes".
Mentre aquest cap de setmana han entrat en vigor les restriccions imposades pel Govern per frenar l'activitat social, la corba epidemiològica de Catalunya assoleix un nou pic. Entre el 8 i el 14 d'octubre, que és la setmana més recent que es considera fiable per interpretar la tendència, s'han fet un total de 137.635 PCR i s'han detectat 14.054 casos de coronavirus. Per tant, una mica més del 10% de PCR han sigut positives, un percentatge que representa el doble del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per controlar la corba de covid-19 i del que es registrava al conjunt del país a mitjans de setembre (6%).
Actualment, la taxa de contagi o R, que mesura la velocitat de reproducció del virus en els últims set dies, se situa en 1,30, un valor lleugerament inferior als registrats els últims dies, però encara cada positiu genera, de mitjana, més d'un contagi. Arenas ha assegurat aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio que cal reduir la mobilitat del país "en un milió i mig de persones". "Qui pugui teletreballar, ha de teletreballar", ha sentenciat l'expert en algoritmes per a sistemes complexos. També ha afirmat que cal evitar grups nombrosos "a tots els llocs on socialitzem" i ventilar molt els espais per frenar l'expansió del covid-19. Sobretot a les cases, on la població tendeix a relaxar-se.