Grifols assaja un nou medicament que proporcionaria immunitat immediata contra el covid
El tractament es podria administrar per via subcutània als CAP
BarcelonaMentre avança el pla de vacunació per aconseguir la immunitat de grup en els pròxims mesos, la companyia Grifols començarà al febrer un assaig clínic a Catalunya amb un nou medicament que proporcionaria immunitat immediata contra el covid tot just després d'infectar-se. Segons un comunicat de la multinacional catalana, el tractament es podria administrar per via subcutània als centres d'atenció primària després que el pacient donés positiu en un test de covid i suposaria un gran avenç en la investigació farmacològica contra el coronavirus, ja que podria evitar que un nombre important de pacients acabin ingressats a l'hospital per l'evolució de la malaltia. A diferència de l’altre assaig clínic que Grifols va posar en marxa l’octubre del 2020, aquest medicament –molt semblant– es podrà administrar per via subcutània i, per tant, no requerirà que el pacient sigui hospitalitzat.
El tractament es basa en una immunoglobulina i conté anticossos contra el SARS-CoV-2, el virus que provoca el covid, que s’han obtingut de donants de plasma que han superat la malaltia. A més, tal com remarca el comunicat, el medicament podria ser especialment útil com a complement durant les primeres fases de la vacunació. A més, podria protegir persones grans i personal sanitari, així com pacients immunodeficients per als quals no estigui recomanada la vacunació.
En aquesta tercera fase de l’assaig clínic que és el pas previ a la comercialització, s'avaluarà la seguretat i l’eficàcia del medicament plasmàtic sota la supervisió dels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Grifols diu que participaran en l’assaig clínic uns 800 catalans asimptomàtics però positius de covid, i preveu obtenir-ne els primers resultats a la primavera.
La immunoglobulina de Grifols Gamunex-C, en la seva forma d’administració intravenosa, intramuscular o subcutània, ja ha demostrat seguretat i eficàcia en la prevenció d’altres malalties infeccioses i, de fet, s’utilitza des de fa quinze anys. "Aquest tractament amb les immunoglobulines com a base proporcionaria una combinació d'anticossos policlonals que, davant els monoclonals, presenten una major diversitat que podria millorar la capacitat de protecció davant el virus", explica en el comunicat l'infectòleg Mitjà. Per la seva banda, el director mèdic de Grifols, el doctor Antonio Páez, destaca que "la seva facilitat de conservació en nevera i l'administració subcutània afavoririen la distribució i utilització d'aquesta potencial teràpia, que podria administrar-se en qualsevol consultori mèdic, cosa que evitaria la visita a un centre hospitalari".
L'altre assaig continua vigent
L’altre assaig clínic de Grifols, que es basa en un medicament semblant al que es posarà a prova aquest febrer, va dirigit a pacients hospitalitzats i greus i s’ha d’administrar per via intravenosa. La multinacional d'hemoderivats va posar en marxa l’assaig amb altres companyies i diferents agències nord-americanes i ha informat que se’n sabran els resultats durant la primera meitat del 2021.