El coronavirus pot obrir a les Balears una crisi pitjor que la del 2008
Davant la incertesa causada pel Covid-19, els hotelers no s’atreveixen a donar dades concretes sobre les pèrdues de les cancel·lacions
PalmaLes cancel·lacions de reserves als hotels, la suspensió dels viatges de l’Imserso, el tancament de locals d’oci i el degoteig d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) són només algunes de les conseqüències del coronavirus i la lluita per frenar-lo. I les Balears en són especialment sensibles, pel pes primordial del turisme en l’economia de les Illes. Si aquest escenari no millora en un o dos mesos, “la situació econòmica que viurem serà molt pitjor que la de la gran recessió”, avisa l’exconseller d’Economia, catedràtic d’Història Econòmica de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i president del Consell Econòmic i Social, Carles Manera.
No és l’únic que és així de contundent; altres experts tampoc són optimistes. L’economia desaccelera i tothom té clar que aquest any les Balears creixeran menys del que s’havia previst. “El que veim a les borses és premonitori del que passarà”, diu el director tècnic de la Fundació Impulsa a Balears i catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB, Antoni Riera. “Ara mateix, l’economia de la Comunitat creix al voltant d’un 1,5%, mentre que l’any passat per aquesta època estava al 2,7%”, explica. I recorda que dijous l’Íbex-35 es va desplomar un 14,06%, “el descens més gran que existeix d’aquest indicador”, que va quedar al nivell més baix des del mes d’agost del 2017.
Les dades que Aena va fer públiques divendres, tot i que només abracen el principi de la crisi, permeten veure fins a quin punt la situació és seriosa. A l’aeroport de Palma, durant la primera setmana de març (de l’1 al 7), el trànsit de passatgers va caure un 11,6%. A Eivissa també va davallar, un 2,9%, però a Menorca va créixer un 3,4%. Aquestes xifres poden ser molt diferents a mesura que avanci el mes.
La situació del coronavirus canvia cada dia i el sector hoteler n’és un dels més afectats. Que el Consell de Ministres decidís cancel·lar els viatges de l’Imserso fins al 13 d’abril ha augmentat la preocupació dels empresaris, que perden una font d’ingressos important per a la Setmana Santa. La vicepresidenta executiva de la Federació Hotelera de Mallorca, María José Aguiló, va explicar la setmana passada que, amb la suspensió de l’Imserso a Mallorca, es perdran 22.000 turistes. Per altra banda, el diari Última Hora va indicar dijous que la cancel·lació d’aquest programa provocaria la pèrdua de 47.000 turistes i els hotels afectats perdrien fins a 500.000 pernoctacions.
ERTO i ofertes agressives
Davant la incertesa causada pel coronavirus, els hotelers no s’atreveixen a donar dades concretes sobre les pèrdues i el percentatge de cancel·lacions. Això no obstant, reconeixen que la situació és greu i han d’aplicar mesures. CCOO i UGT varen denunciar divendres que Melià ha fet fora 230 persones, i no és l’única companyia hotelera que ha pres aquesta decisió. Fonts internes asseguren que Barceló s’està plantejant un ERTO que afectaria una part important de l’empresa, tot i que la companyia no ho confirma.
A la cadena Riu tampoc poden calcular encara l’impacte del coronavirus. “La situació canvia cada dia”, expliquen fonts de la companyia. Ja han venut moltes places per als propers mesos a l’avançada i encara no saben quantes se’n cancel·laran. El que és evident és que els efectes ja es noten, sobretot des dels últims dies i especialment amb vista a la Setmana Santa. Tot i amb això, fonts del sector expliquen que si els hotels de les grans cadenes continuen tenint clients és perquè algunes han fet ofertes agressives que per ara han aconseguit convèncer alguns viatgers. La situació és diferent segons el país i les característiques de la zona. Als hotels vacacionals i de platja les conseqüències, per ara, són menors que als urbans, on es fan sentir molt més. L’hotel de Riu a Nova York, per exemple, s’ha ressentit de la prohibició als EUA dels vols procedents d’Europa, i a Madrid es nota la cancel·lació dels congressos.
La prohibició del govern espanyol de l’arribada de creuers als ports és un altre cop per al sector turístic, tot i que es va decretar dijous, després de dos dies seguits en què havien atracat al port de Palma creuers que venien d’Itàlia.
La crisi del coronavirus també ha retallat connexions aèries amb Mallorca. Companyies com Condor, Lufthansa, Eurowings i Lauda han cancel·lat tots els vols prevists a l’illa durant la Setmana Santa. Altres empreses, com Air Europa i Iberia, s’estan plantejant fer un ERTO, segons han comunicat fonts dels sindicats.
Compres desesperades
La preocupació i la por suscitades per la crisi del coronavirus també han provocat un augment del 184% del consum a les llars de les Balears. Als supermercats s’han tornat a veure prestatgeries buides, com ja va passar amb la borrasca Glòria, malgrat les crides a la calma del Govern. Segons recorda Riera, els productes locals no basten per proveir les Illes. “Com més creix la cadena logística i millor funciona és quan es torna més vulnerable als imprevistos”, diu.