El coronavirus repunta a les Illes Balears
Les xifres de nous contagis i casos actius de covid-19 retrocedeixen tres mesos i tornen a créixer
Amb 25 brots en marxa, 81 casos nous de coronavirus i 279 infectats actius, les Balears varen retrocedir divendres a xifres de fa tres mesos. El darrer pic més elevat que es va registrar en nombre de contagis nous en un dia havia estat el 29 de març, amb 96. Això, sense tenir en compte les dades del 2 de juny, en què es varen incorporar els resultats dels tests d’anticossos, que varen fer que els positius es disparassin fins a 110 aquell dia. La meitat dels nous positius notificats divendres es corresponen a casos de dies anteriors que estaven pendents de validació. Però encara que es descartin, no hi havia una quarantena de casos nous en un sol dia des de l’abril, i no és cosa d’un dia: dijous la Conselleria de Salut ja havia comunicat 39 positius.
“Pot ser que la corba pugi i sigui igual en números o superior” a la que vàrem tenir, reconeix la directora general de Salut Pública de la Conselleria de Salut, Maria Antònia Font. En qualsevol cas, aquesta pic serà “molt diferent”, perquè “abans només es feien proves a les persones que requerien ingrés hospitalari i, per tant, tenien símptomes greus, i al personal sanitari”. Ara, en canvi, es fan PCR a tothom qui hagi estat en contacte amb una persona infectada, encara que no tinguin símptomes. Aquesta és l’estratègia que ha decidit seguir el Govern de les Balears, a diferència d’altres comunitats, que no fan una detecció tan ampliada.
Precisament, l’elevat nombre de proves que es fan “està claríssimament relacionat amb” l’increment de casos positius dels darrers dies, reconeix la directiva del Govern. Per tal de donar una idea del nombre de tests que es fan, Maria Antònia Font detalla que “només el 5% es corresponen a casos confirmats”. Que la majoria de positius actualment es detectin en persones joves i asimptomàtiques fa que els membres de l’Executiu estiguin “més tranquils”, atès que no donen lloc a ingressos hospitalaris, indica Font. A hores d’ara, hi ha una seixantena de persones ingressades a les Illes Balears, mentre que gairebé 300 reben atenció domiciliària.
Així mateix, hi ha unes 600 persones en vigilància relacionades amb els 25 brots actius que hi havia detectats al tancament d’aquesta edició, deu dels quals trobats la setmana passada. Malgrat això, “prop d’un 65% dels brots provenen de reunions familiars”, apunta Font, i “tenen pocs casos positius associats, una mitjana de 10”. A diferència d’aquests, “els que estan relacionats amb l’oci nocturn i els joves són més complicats de gestionar i cada cas en té una mitjana de 60 més d’associats”.
Tres brots amb símptomes
Els dos darrers brots es varen detectar en allotjaments turístics: un a Santanyí, de caràcter laboral; i un altre a Peguera, de caire familiar. En el primer es varen detectar -fins divendres- nou casos positius entre els treballadors de l’hotel Iberostar Club Cala Barca i es va aïllar la resta del personal que estava pendent d’una prova PCR, 42 persones. Tot i això, assegura Font, cap dels contagiats va estar en contacte amb turistes. En el cas de Peguera, en canvi, varen donar positiu deu persones i totes elles varen ser aïllades en un hotel habilitat prèviament. Es tracta d’un grup de turistes d’Espanya que varen arribar de la Península per trobar-se amb altres amics a Mallorca. En qualsevol cas, puntualitza la membre de la Conselleria, “només en tres dels nous brots hi ha alguna persona simptomàtica, la resta no tenen ningú amb símptomes”. La Conselleria considera que els brots continuen actius i, per tant, no es tanquen fins que no han passat 28 dies del darrer cas detectat d’un mateix focus.
Pel que fa a la possibilitat d’entrar en un nou confinament, la directora general de Salut Pública garanteix que “totes les accions que s’estan prenent són per evitar arribar en aquest punt”. Al mateix temps, és conscient que “el confinament va ser el que realment va fer davallar la corba” i que “tota mobilitat suposa un risc”. Maria Antònia Font assegura que tant el seu departament com el Ministeri de Sanitat consideren que per aturar la transmissió n’hi ha prou de fer un rastreig de cada cas i aïllar totes les persones afectades.