L'epicentre del turisme mallorquí de sol i platja, tancat per pandèmia
Els hotelers de Calvià estan preocupats per l'impacte que té el coronavirus a Espanya però també al Regne Unit i Alemanya, d'on provenen quasi tots els clients
CalviàA Palmanova i Magaluf no s'hi veu cap turista. Fa pocs dies els hotels superaven el 60% de l'ocupació però ara les platges i els carrers estan completament deserts. El coronavirus i la declaració de l'estat d'alarma ho han canviat tot. Els darrers visitants que queden a l'epicentre mallorquí del turisme de sol, platja i festa estan confinats a les habitacions dels hotels, esperant poder tornar al seu país. No hi ha bars oberts, ni discoteques. I per rematar-ho tot, fa mal temps. Quan acabi la setmana no quedarà cap allotjament obert en una de les zones més importants del turisme balear, com també passarà a Peguera i a Cala Fornells.
Els hotelers estan preocupats per l'impacte que tindrà aquesta crisi en l'economia illenca i espanyola, però també en la dels països d'on venen els visitants: sobretot el Regne Unit i Alemanya. El 60% dels turistes d'aquesta zona són britànics, mentre que a Peguera la dependència alemanya es dispara fins al 90%. "Veurem com evoluciona", diu el president de l'Associació d'Hotelers de Palmanova i Magaluf, Mauricio Carballeda. Ni tan sols s'aventura a dir quan tornaran a obrir. "És arriscat", diu, perquè la situació "canvia cada dia".
El Govern ja ha demanat a l'Estat el tancament progressiu dels hotels i els habitatges de lloguer vacacional per impulsar un protocol d'actuació coordinat amb el sector privat. Els hotelers del municipi veuen bé les mesures preses pel govern espanyol però demanen ajudes perquè el sector afronti la situació "més dura que s'ha viscut els darrers anys", com assegura Carballeda. "Preferim que durant menys temps s'apliquin mesures més contundents i que la situació millori aviat, per intentar salvar la temporada estival", comenta el representant de la patronal.
Una farmacèutica que treballa davant de la plaça de Momentum, al bell mig de Magaluf, diu que a la zona no s'està notant gaire el tancament dels hotels perquè en aquesta època només s'hi allotgen viatgers de l'Imserso i alguns turistes estrangers. En canvi, el recepcionista d'un hotel del davant, que porta màscara –i només accepta parlar mantenint les distàncies, de manera que queda ell sol dins la recepció– assegura que el març hauran passat de tenir un 40% d'ocupació a tancar completament. També es mostra molt preocupat perquè l'empresa planteja fer Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).
Tot i que als carrers no s'hi veuen turistes sí que hi ha residents que surten de casa per comprar i els treballadors de la construcció continuen, de moment, fent reformes en els hotels i locals de Magaluf amb total normalitat. Un cotxe de la Policia Local patrulla la zona i al carrer de Punta Balena els agents esbronquen des del vehicle un home amb màscara que passeja. També hi ha veïns de la zona que alerten els vianants: "500 euros de multa!", els crida una dona des del balcó a l'avinguda de la Platja, la principal via d'entrada a Palmanova.
Al bulevard de Peguera la situació és similar. Hartmut, un turista alemany que visita l'illa des de fa molts anys, creu que les mesures de confinament a Mallorca són "exagerades" perquè a les Balears hi ha "pocs casos". El president de l'associació d'hotelers de la zona, Toni Mayol, explica que el primer dia que es va prohibir sortir al carrer molts turistes no en varen fer cap cas perquè creien, com Hartmut, que la mesura era exagerada. Està convençut que els turistes no estan tan conscienciats com els residents sobre la situació causada pel coronavirus perquè estan de vacances i no han seguit les notícies.
Abans que el govern espanyol decretàs l'estat d'alarma l'ocupació a Peguera i Cala Fornells era del 70% i les terrasses del passeig Marítim de les platges de Palmira i Tora s'omplien fàcilment. La situació d'incertesa causada per la crisi del coronavirus està aturant els ingressos dels hotelers, que es reduiran a zero quan tanquin, i els llocs de feina de molts treballadors del sector perillen.