Cort protegirà les activitats socials de l'Escorxador amb un canvi en la seva classificació administrativa
Fins ara, a efectes administratius, l'ús principal d'aquest centre era exclusivament comercial
PalmaLa regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha anunciat aquest dimarts que l'ús de l'Escorxador passarà de ser exclusivament comercial a ser sociocultural, sanitari i recreatiu. Amb aquesta mesura es pretén potenciar els serveis que s'ofereixen al casal de barri i al centre de salut, per exemple. Segons Truyol, "aquestes activitats tindran una base jurídica més forta per poder-les protegir".
La iniciativa ha estat aprovada per la Gerència d'Urbanisme i ara manca que la junta de govern municipal l'accepti i passi al ple de l'Ajuntament al setembre. Abans de tirar endavant la proposta, la regidoria va obrir un període d'al·legacions per conèixer si algun dels establiments de l'Escorxador o la seva empresa concessionària, Mercasa, s'oposaven a aquest canvi, però no se'n va rebre cap.
"Es podria donar que el 90% de l'Escorxador fossin comerços", assegura Truyol, de manera que amb aquesta ampliació dels usos es pot garantir la varietat de serveis que s'ofereixen. La següent passa després de l'aprovació total serà que els establiments "demanin una nova llicència per tenir més garanties", la qual cosa "no suposa cap tràmit o despesa gran", assenyala.
Reducció de l'impacte dels creuers fins a la seva limitació el 2022
La regidora també ha informat que la seva àrea ha començat a treballar en "el control de contaminació dels creuers" i que planeja reunir-se amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, per començar a fer feina en aquest sentit. La intenció de Truyol és "declarar la Mediterrània zona ECA (Àrea de Control d'Emissions)", però aquest és un procediment que no depèn de l'Ajuntament, sinó que s'ha de dur a terme dins l'àmbit estatal.
Si bé fins al 2022 no es preveu poder limitar l'arribada de creuers a Palma, el Consistori intentarà "reduir l'impacte dels vaixells en les properes temporades". Truyol, que és la representant de l'Ajuntament al consell d'administració de l'Autoritat Portuària de les Balears, ha demanat "col·laboració" al president de l'entitat, Joan Gual de Torrella, i ha afirmat que es tornarà a reunir amb ell al mes de setembre.
Sense novetats de la cursa de toros del dia 9 d'agost
Pel que fa a la correguda de bous anunciada pel dia 9 d'agost, la cap d'àrea ha informat que encara no tenen "cap constància que es realitzarà" ni han rebut declaració de responsabilitat. Tot i haver rebut la instància de l'Assaib (Associació Animalista de les Illes Balears) que demana que les inspeccions es posin en marxa abans de rebre la documentació, Truyol ha negat que això sigui possible, però afirma que el Consistori "té tots els serveis preparats" per quan arribi el moment.
Cort no ha rebut cap petició d'obres per a la plaça de toros, declara la regidora, de manera que no s'espera que el Coliseu Balear estigui adaptat totalment per a persones amb mobilitat reduïda ni que disposi d'un quiròfan, així com ho exigeix la llei. En cas que no sigui així, i sí que compleixi amb els requisits, un dels possibles escenaris és que s'hagi fet una obra sense permís del Consistori.