Cort anuncia ajuts per a la rehabilitació energètica dels vuit barris més vulnerables de Palma

Empreses i entitats rebran subvencions perquè els edificis esdevinguin eficientment energètics segons l'estalvi aconseguit amb els projectes

Un carrer al barri de Pere Garau.
Patrícia Segura
20/09/2022
2 min

PalmaSon Ximelis, Mare de Déu de Lluc, Son Fortesa, Can Capes, Son Canals, Son Gotleu, La Soledat i Nou Llevant. Aquests són els vuit barris que es podran beneficiar de les subvencions europees, tramitades per l'Ajuntament de Palma, per rehabilitar els seus edificis perquè siguin eficientment energètics. "Les actuacions a executar poden ser des de l'aïllament de les façanes, cobertes i vidrieres, fins a tancaments hermètics", ha declarat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. Les empreses o les entitats que elaborin els projectes rebran subvencions perquè els edificis esdevinguin eficientment energètics.

En funció de l'estalvi energètic aconseguit aquest ajut pot representar entre un 40% i 80% del cost de l'actuació amb quanties d'entre 8.100 i 21.400 euros. El mínim percentatge d'estalvi és un 30% del consum actual, i depenent del percentatge tindran major o menor finançament.

Els projectes s'executaran a partir del 2023, i hi haurà diferents convocatòries anuals fins al 2026. L'objectiu és crear habitatges més ben preparats per afrontar les temperatures altes o baixes, combatre el canvi climàtic, i reduir la factura elèctrica de les famílies més vulnerables del municipi. En aquests barris, més del 70% d'edificis es varen construir abans del 1980 i més del 20% de la població són persones grans o persones sense estudis.

Un nou intermediari

En aquest cas no seran les comunitats de veïns les que demanin les subvencions, sinó que hauran de fer-ho a través d'un intermediari, anomenats agents rehabilitadors. Un agent rehabilitador és el que s'encarrega de tot el procés de gestió i sol·licitud de les subvencions de rehabilitació per a habitatges.

Aquests poden ser empreses que tinguin les competències necessàries per avaluar el projecte tècnic i gestionar les ajudes amb l'Ajuntament. "Pot ser un professional, una empresa o una entitat que acordi amb els propietaris els objectius, que elabori el projecte arquitectònic, faci el pressupost i cerqui el finançament (en aquest cas públic) que necessita", ha explicat Truyol.

Les anualitats rebudes dels fons europeus seran d'un total de 21 milions d'euros. El 30% d'aquesta quantia (uns nou milions d'euros) estarà destinat a aquest projecte per a totes les Illes. La convocatòria està oberta fins dia 15 de novembre d'enguany. "Ens ha de servir per dibuixar una Palma de futur que encara els reptes del canvi climàtic i la sostenibilitat amb la valentia necessària i sense deixar cap família enrere", ha declarat.

stats