Baluard del Príncep
Societat 06/03/2024

Cort aprova el projecte per reprendre la darrera fase de les obres del Baluard del Príncep

L'execució va quedar paralitzada arran de la fallida de l'empresa de construcció

ARA Balears
2 min
Execució de les obres del Baluard del Príncep

PalmaL'Ajuntament de Palma ha donat el vistiplau aquest dimecres al contracte d'assistència tècnica del projecte bàsic i d'execució per finalitzar les obres del Baluard del Príncep, ja que les obres s'hagueren de paralitzar arran de la fallida de la constructora encarregada. En roda de premsa, la portaveu municipal, Mercedes Celeste, ha explicat que gairebé el 93% de les obres estan executades, però aquest "poc" que falta "fa que els ciutadans no puguin gaudir" d'aquest lloc.

Per això, l'Ajuntament ha aprovat el nou projecte per traslladar-lo al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, de qui depèn l'execució. "No volem perdre ni un segon per agilitzar aquest assumpte", ha declarat. Celeste ha dit també que creu que hi ha consens entre totes les administracions i partits en què la situació derivada de la fallida de l'empresa "ha estat un problema sobrevingut que ningú no desitjava".

La Junta de Govern també ha aprovat aquest dimecres el contracte per a la neteja, la restauració, el manteniment i la conservació dels sectors 3 i 4 de la muralla de Palma. Amb això, tota la muralla, des del Baluard del Príncep fins a la zona de la Seu, quedarà "completament neta i restablida", ha dit la portaveu municipal. El pressupost és aproximadament de 800.000 euros.

Tràmits per reclamar un milió d'euros per deficiències en dues concessions d'aparcaments

Per altra banda, l'Ajuntament de Palma ha reactivat els tràmits per reclamar un milió d'euros per deficiències en dues concessions d'aparcaments. Es tracta dels aparcaments del Comtat de Rosselló i de la plaça Major, tots dos adjudicats a Aparcaments Mallorquins SA. En tots dos casos el tràmit és una liquidació de les concessions, que van finalitzar l'any 2018 i l'any 2019.

Celeste ha dit que l'expedient de l'aparcament subterrani del quiosc-bar del Comtat de Rosselló s'ha hagut de reiniciar perquè va caducar quan l'Ajuntament no va contestar en el termini les al·legacions que va presentar l'empresa el juliol de 2022. Al de la plaça Major, no es va iniciar cap reclamació després de rebre l'informe el març del 2022 que advertia de les deficiències constructives. "No s'explica com hem estat quatre anys amb expedients sobre la taula, sense reclamar a qui se li ha de reclamar", ha protestat la portaveu.

Aparcament de plaça Major.

No obstant això, els aparcaments estan oberts i funcionen sota la gestió de la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP). En el cas del Comtat de Rosselló, el cost de les obres correctores es xifra en gairebé 488.000 euros, i al de la plaça Major supera els 606.000 euros, als quals cal sumar l'IVA. Celeste ha remarcat que fins que la concessió no estigui formalment liquidada, la SMAP no pot "tocar res".

Parc de la Riera

La Junta de Govern també ha aprovat l'expedient per adjudicar les obres de reforma de la font del parc de la Riera amb un pressupost de 221.402 euros. El termini d'execució és de quatre mesos. L'objectiu és que la font funcioni de manera òptima, ja que a hores d'ara està aturada. El projecte és del novembre del 2022, però en els comptes del 2023 no s'incloïa "el pressupost necessari" per executar-lo, ha retret Celeste.

stats