MODEL DE CIUTAT
Societat03/10/2015

Cort convertirà solars buits en jardins, horts i espais recreatius

Es prioritzaran els barris amb problemàtica social i s’implicarà els veïns en les actuacions

Rafel Gallego
i Rafel Gallego

PalmaCort té previst actuar durant els pròxims quatre anys en els solars buits de Palma per tal de convertir-los en espais públics temporals. La Regidoria d’Urbanisme i Model de ciutat de l’Ajuntament de Palma, amb el tinent de batle Antoni Noguera al capdavant, impulsarà aquesta iniciativa, sorgida a proposta de l’empresa Arquitectives. Transformaran distints terrenys urbans de titularitat pública i ara mateix inutilitzats en jardins, horts, parcs i altres tipus d’espais recreatius.

Després d’una trobada recent que va mantenir Noguera mateix amb els ideòlegs del projecte i amb representants del patronat RIBA per a la rehabilitació dels barris palmesans, es va decidir començar, al llarg del 2016, per l’ocupació de quatre solars ubicats a la Soledat, Verge de Lluc, Son Roca i Son Canals.

Cargando
No hay anuncios

A part d’haver de ser propietat del Consistori, els solars han de tenir la classificació d’espai lliure o equipament. A partir d’aquí, la intenció és intervenir en quatre solars cada any fins al 2019, quan acaba el mandat dels actuals responsables polítics de Cort.

Procés participatiu

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al disseny i al desenvolupament dels projectes, la idea és, segons Cristina Llorente (Arquitectives), dur a terme un procés participatiu amb les escoles de les zones on s’ubiquin les parcel·les, els casals de barri -per tal d’implicar-hi els joves- i les associacions de veïns amb la finalitat de convertir la iniciativa en un procediment transformador plural i tan horitzontal com sigui possible.

“La clau del seu èxit es basa en la participació de la major part del veïnatge, ja que la continuïtat, el manteniment i l’ús comú dels nous espais públics dependrà directament del sentiment comunitari i de pertinença que aconseguim generar. Per això, serà bàsic fer-ne una bona difusió, mostrar transparència i implicar-hi activament els ciutadans” sosté Llorente.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que falta concretar diversos aspectes d’aquesta actuació sociourbanística, la intenció de l’Ajuntament és que Arquitectives gestioni el projecte, tant quant a la participació (taules, tallers, disseny dels espais...) com a l’execució de les propostes. El Consistori aportaria el seu capital humà -tècnics, juristes, etc.- per efectuar la recollida de material, per reunir la documentació necessària i per fer front als tràmits legals del projecte.

També posaria a disposició de la iniciativa la xarxa ciutadana (casals de barri) per tal de dur a terme les tasques de difusió.

Cargando
No hay anuncios

Saragossa com a model

El projecte ‘estonoesunsolar’ va néixer a Saragossa el 2008 amb l’objectiu de netejar, rehabilitar i mantenir solars abandonats dins la ciutat i recuperar-los com a espais oberts als veïns. La iniciativa ha passat per diferents etapes i va arribar a quedar paralitzat.

Cargando
No hay anuncios

El 2014, emperò, va reviscolar amb noves intervencions i torna a ser un referent per a altres ciutats de l’estat espanyol. Ara Palma seguirà el camí traçat per la capital aragonesa.

Hi ha maneres diferents de posar fi a la penosa imatge que ofereix un solar ple de mates i brutor enmig de la ciutat. Convertir aquests buits en espais dels quals els veïns puguin sentir-se orgullosos per ventura sigui una de les millors opcions.

Com més s’hi impliquin els residents dels mateixos barris, més probabilitat d’èxit tindrà la iniciativa que vol posar en marxa l’Ajuntament de Palma.

La ciutat necessita i mereix un replantejament que tingui en compte les persones.