Cort defensa els canvis de nom als carrers de Palma: "Feim complir la llei"

La placa de l'avinguda de Joan March ha donat el tret de sortida a les altres 11 que es llevaran al llarg d'aquesta setmana

Canvi de nom del carrer de Joan March.
23/03/2021
3 min

PalmaEl regidor d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha sortit al pas de la polèmica pels canvis de nom de 12 carrers franquistes de Ciutat. "Actuam per fer complir la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics. Aquesta llei marca el cens dels carrers que s'havien d'anar canviant i que es va aprovar el 25 de febrer de 2020 i tenia 12 mesos per complir-se", ha explicat Carrió aquest dimarts.

L'edil ha acudit, juntament amb el portaveu del govern municipal, Alberto Jarabo, al canvi de placa de l'avinguda de Joan March, "una figura molt controvertida" i que "va ajudar Franco", ha dit Carrió. Des d'avui, aquest carrer té el rètol oficial d'avinguda del Gran i General Consell. "Va ser la primera administració que va haver-hi a Mallorca fins al segle XVIII i va tenir un paper fonamental per a la història de l'illa, però fins ara no havia tingut un carrer amb la dignitat que es mereixia", ha assenyalat Carrió. Aquesta ha estat la primera de les 12 plaques que es preveuen canviar aquesta setmana.

En referència als missatges publicats a través de Twitter que critiquen la decisió de l'Ajuntament –com el del catedràtic Arturo Pérez-Reverte–, l'edil ha denunciat que "hi ha hagut tuits que han mostrat molt poc respecte a les institucions". En aquest sentit, ha defensat que "tots aquests carrers es van posar en un moment concret durant la Guerra Civil i tenien una clara intenció de militaritzar la ciutat i posar-la al servei del règim que hi havia en aquell moment".

Carrer de Toledo

Un dels casos que més controvèrsia ha generat ha estat el del carrer de Toledo, que fins i tot va molestar la batlessa socialista d'aquesta ciutat. "Vull expressar el meu descontent davant la decisió de retirar el nom de Toledo del llistat de carrers de Palma", va expressar dilluns Milagros Tolón a través del seu compte de Twitter. Arran de la proposta que Tolón li va fer directament al batle de Palma, José Hila, Cort ha anunciat aquest dimarts que el batle i la batlessa han acordat que Toledo continuï tenint presència a Palma, tot i que encara estudien de quina forma serà.

Sobre això, el regidor de Política Lingüística ha puntualitzat que aquest carrer feia referència a l'Alcázar de Toledo. El rètol es va aprovar el 1r de desembre de 1937 a proposta de la comissió gestora franquista en record a la batalla de la Guerra Civil. Aquest nom, així com la resta que es volen llevar, "enaltien el règim en una ciutat que volem reivindicar els valors democràtics", ha apuntat Carrió.

Hila inaugurà el 2008 una de les 12 plaques

També ha generat polèmica una piulada de Ciutadans, en què el partit recorda que José Hila va inaugurar el 2008 –quan era regidor de Funció Pública– una de les plaques que ara s'han de canviar, la del carrer de Gabriel Rabassa, que rebrà el nom de Frederica Montseny. "La informació que es tenia aleshores no és la mateixa que es té avui dia", ha argumentat Carrió sobre aquests fets, que critica que "l'oposició, que estava al corrent d'aquesta llei ara posi el crit en el cel i no atenguin al que ha aprovat el mateix Parlament".

Per la seva banda, el regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, ha anunciat que l'Ajuntament té un pressupost de 40.000 euros per donar ajudes "a comerciants, autònoms i empreses situades en aquests carrers amb canvis de noms". El consistori pretén ajudar a sufragar les despeses derivades de "canviar la seva documentació o publicitat per adaptar-la als noms modificats".

Només tres carrers amb nom de dona

Sobre la proporció de carrers nous amb noms de dona –tres dels 12–, el regidor ha posat com a excusa que tenien un termini de "12 mesos perquè els canvis es fessin efectius". Durant aquest temps, "hi ha hagut la possibilitat de posar en valor figures importantíssimes com Aina Moll, Frederica Montseny i Francesca Vidal", ha dit l'edil. Així mateix, "això no lleva que en els propers mesos s'aniran posant altres noms a carrers de la ciutat que també recolliran moltes de les dones importants".

stats