Pressupostos
Societat 09/09/2024

Cort ignora si el transport públic a les Balears serà gratuït el 2025

El Consistori assegura desconèixer què passarà amb els pressupostos generals de l'Estat

2 min
Un bus de l'EMT a Palma

El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Antoni Deudero, ha assegurat avui que desconeix si el transport públic tornarà a ser gratuït l'any 2025. De moment, ha dit que "és una mala notícia" per a Cort, en referència dels terminis en els quals el govern espanyol ho està tramitant. "No se sap que passarà amb els pressuposts generals de l'Estat i ens preocupa enormement que passi el que va passar l'any passat, que fins dia 28 de desembre no teníem novetats clares", ha exposat.

Per altra banda, ha manifestat la seva preocupació perquè "tot i que el govern espanyol té l'obligació de liquidació periòdica, el 2023 no ho va fer fins a finals d'octubre". Aquest fet va comportar que les administracions "no rebessin ni un cèntim i haguessin d'avançar el finançament amb càrrecs als pressuposts propis", ha denunciat. "Això hauria de fer reflexionar el govern espanyol", ha reclamat.

En aquest sentit, el regidor de Mobilitat ha recordat que l'EMT "per manca de flux de caixa" va haver de demanar un crèdit extraordinari que "només en interessos, una despesa que no estava prevista inicialment, val més de 300.000 euros". A més ha recalcat que falten set milions d'euros per a l'EMT perquè "la gratuïtat val 25 milions d'euros i només se'n reben 18". "La totalitat de la gratuïtat l'ha de pagar el govern espanyol perquè és el seu compromís", ha insistit.

Per la seva banda, la directora general de Mobilitat del Govern, Lorena del Valle, ha lamentat que no hi ha conversa amb el Ministeri de Mobilitat del govern espanyol, "hi ha monòleg". A més, ha considerat "indispensable" que l'Executiu pensi en les comunitats autònomes i amb les administracions que gestionen el transport públic. Per altra banda, ha denunciat que el govern espanyol "no cobreix tot allò que pretén finançar". Avui dia no és que no tinguem els doblers del govern espanyol, sinó que no tenim ni una resolució", ha sentenciat.

Setmana Europea de la Mobilitat de Palma

Espai públic compartit. Aquest és el lema amb el qual l'Ajuntament de Palma ha batiat la Setmana Europa de la Mobilitat de Palma per "destacar els beneficis de conviure i compartir a un espai públic", segons ha explicat el regidor de Mobilitat de Cort, Antoni Deudero. Per celebrar-la, Cort, el Govern i el Consell de Mallorca, del 16 al 22 de setembre, han organitzat activitats que compten amb la col·laboració de diferents administracions públiques i privades.

Per promoure el transport públic, faran activitats com un lliurament de premis als residents que han viatjat més amb transport públic i visites als trens del Servei Ferroviari de Mallorca (SFM). Per altra banda, la directora general de Mobilitat, Lorena del Valle, ha anunciat que diumenge els trens seran gratuïts per a tothom, no només per als residents que tinguin la targeta del transport públic.

stats