Cort suspèn el projecte d'urbanització de Son Gual I
L'Ajuntament de Palma vol desclassificar aquesta zona per aprofitar-ne l'edificabilitat i construir-hi uns 1.250 habitatges de protecció oficial
PalmaLa urbanització de Son Gual I, que data de l'any 1975 i que està ubicada prop de la carretera de Manacor, fa 40 anys que està sense acabar. Dels 300 habitatges projectats, només se n'han construït 30. Aquest dimarts a Gerència d'Urbanisme s'ha decidit suspendre el projecte d'urbanització per estudiar noves possibilitats. El responsable d'aquesta àrea, José Hila, ha explicat que els terrenys passaran a ser rústics i que el projecte anterior "no encaixa ni dins la normativa ni dins el model de ciutat. Nosaltres som més partidaris de la ciutat compacta que de la dispersa, que consumeix massa territori"
Hila ha informat que els promotors actuals, que són de la SAREB, varen presentar un nou projecte, però tenia moltes deficiències que també afectaven la zona ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès). El regidor d'Urbanisme ha assenyalat que "és una pena construir en lloc de preservar aquesta zona per al futur".
L'actual equip de govern planteja la possibilitat de desclassificar aquesta zona, conservant només els 30 habitatges que ja estan constituïts com a urbanitzables. Aquest canvi permetria donar resposta a la mancança de sòl residencial de Palma. I és que l'edificabilitat de Son Gual I, pel tipus de sòl i d'ubicació, només permet construir cinc habitatges per hectàrea, mentre que en una zona de ciutat urbanitzable se'n poden construir 75 per hectàrea. Els 270 habitatges de la urbanització de Son Gual I que han quedat sense construir en aquesta zona envoltada de garriga equivaldrien a entre 2.500 i 3.000 habitatges a Palma, un 50% dels quals podria ser de protecció oficial. "El que necessitam són habitatges de protecció oficial i no xalets de luxe".
En relació amb la indemnització, el regidor d'Urbanisme assegura que als promotors se'ls podrien intercanviar els terrenys o que, com a màxim, aquesta ascendirà a 100.000 euros "perquè només s'ha de pagar l'estudi, ja que els ha caducat el termini".
Els propietaris dels 30 habitatges ubicats en aquesta urbanització n'han de dur a terme el manteniment.
El govern tampoc veia viable continuar construint l'urbanització
El projecte per continuar urbanitzant Son Gual I ja va rebre la negativa del Govern a meitat del mes de març d'enguany. Les exigències que imposa la Comissió Balear de Medi Ambient el feien pràcticament inviable, com varen explicar els informatius d'IB3. Segons informava l'ens públic, la Comissió Balear de Medi Ambient convidava l’Ajuntament de Palma a desclassificar el sòl urbanitzable. En aquest sentit també es va manifestar el Consell de Mallorca, que entén que el projecte d’urbanització que es tramita no quadra amb el pla parcial del 1979. La Llei d’espais naturals al 1991 en va salvar un bocí, que està exclòs de l’àmbit actual.