Cort reconeix que no pot "tenir una data" per a les galeries de la plaça Major

El portaveu del govern municipal ha anunciat que l'Ajuntament ha fet una passa més per recuperar l'espai que ocupen les benzineres de la plaça del Progrés i les Avingudes

Residents de Palma demanen a Cort que s'impliqui en gestió de les galeries de la plaça Major
16/03/2022
3 min

Palma"No podem tenir una data", ha reconegut aquest dimecres el portaveu municipal de Palma, Alberto Jarabo, en referència a la reforma de les galeries de la plaça Major. El regidor de Participació Ciutadana ha declarat en una roda de premsa posterior a la Junta de Govern que esperen que "els plecs del concurs d'idees arquitectòniques es pugui aprovar com més aviat millor" i que, per ara, no es pot concretar res més.

Jarabo ha assegurat que "no perd l'esperança que les obres estiguin començades", quan els mitjans li han demanat si podrien iniciar-se durant aquesta legislatura. L'edil ha afirmat que "els plecs estan pràcticament acabats" i defensa que reflectiran el que la ciutadania va reclamar. "Un espai amb més llum, usos comercials, un supermercat i espai d'emprenedoria" són alguns dels reclams que, segons el regidor, es faran realitat en un futur incert a les galeries subterrànies de la plaça Major.

Recuperació de benzineres

Un altre procés que també va per llarg és la recuperació dels espais que ocupen les benzineres de la plaça del Progrés i de l'avinguda de Gabriel Alomar i Villalonga, un dels punts dels acords de govern d'aquest matí. "Els tràmits administratius sempre són llargs", ha admès en aquest sentit Jarabo, qui ha aclarit que "és impossible determinar quan es produirà la retirada d'aquestes benzineres". Aquí també "s'intenta treballar tan aviat com és possible". La darrera novetat anunciada aquest dimecres és que la Junta de Govern ha iniciat l'expedient de declaració de caducitat i extinció dels títols que legitimaven les ocupacions del domini públic municipal d'aquestes estacions de servei.

Ara, ha explicat Jarabo, l'Ajuntament concedeix un termini de 15 dies hàbils perquè les estacions puguin fer al·legacions i presentar els documents i justificacions que considerin oportuns. El portaveu municipal ha recordat que el permís d'ocupació es va atorgar l'any 1958 i que, en afectar el domini públic, està subjecte a un termini determinat, que en aquest cas és de 50 anys. Així, i segons la legislació, el contracte havia de finalitzar el 2008.

12 milions per al manteniment d'edificis municipals i escoles

L'Ajuntament de Palma ha informat aquest dimecres que ha signat un nou contracte amb l'empresa Urbia, que disposa d'un pressupost de 12.845.352 euros per dur a terme el manteniment d'edificis municipals i escoles durant els pròxims quatre anys. Segons ha detallat Cort, a través d'un comunicat, aquest contracte fa referència a un dels tres lots que s'han d'adjudicar i correspon al servei de manteniment programat i no programat per renovar edificis municipals.

A més, han detallat que l'adjudicació permetrà millorar el manteniment dels edificis municipals i dels 49 centres d'Educació Infantil i Primària. Amb aquest nou contracte es doblarà el nombre de personal que es destinarà a les tasques d'auxiliar de manteniment, personal de manteniment i assistència tècnica, que passen de 20 treballadors amb el contracte vigent a 46.

L'Ajuntament de Palma ha destacat que aquestes tasques permetran, a més, millorar els edificis municipals adequant-los a la normativa en matèria d'accessibilitat i executar obres que contribueixin a l'estalvi energètic, les quals faran que aquests edificis siguin més sostenibles i també més fàcils de mantenir.

Les subvencions de Benestar Social seran per a projectes de dos anys

La Junta de Govern ha aprovat aquest dimecres les bases de les subvencions de Benestar Social per al 2022 i el 2023 amb la novetat que per primera vegada es destinaran a projectes de dos anys, una petició històrica de les entitats del tercer sector. Així, les entitats sense ànim de lucre que facin activitats d'interès social tindran accés a subvencions de fins a 15.000 euros per projecte amb una partida pressupostària total de 640.000 euros.

Cort ha explicat que en aquesta convocatòria hi ha hagut un reajustament de les subvencions a causa del canvi de model quant a la feina preventiva comunitària en infants i joves. Així, es mantindrà la línia de cobertura de necessitats bàsiques per a projectes d'alimentació o de pobresa energètica i s'incorporarà la subvenció a projectes d'ús compartit d'habitatges per a col·lectius vulnerables o activitats d'alternatives de l'habitatge i també la subvenció a projectes que treballin les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb col·lectius vulnerables per tal de reduir les barreres digitals.

A més, la Junta de Govern d'aquest dimecres ha acordat incorporar una subvenció per a projectes de prevenció de l'aïllament social de la gent gran i una altra de destinada a projectes per afavorir l'autonomia de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, la coordinadora general de Benestar Social, Catalina Trobat, ha destacat que amb aquest nou acord "continuam complint els acords del Pacte per la Inclusió, que preveuen que les subvencions s'aprovin dins del primer trimestre de cada any, a més de ser bianuals". Així mateix, ha remarcat que les subvencions "són una aposta clara de col·laboració amb el tercer sector amb l'objectiu comú de fer feina per la justícia social".

stats