Societat 08/06/2024

Coses que no faràs perquè hi ha una gentada

El turisme massiu ha fet que els residents de les Illes sentin que no hi caben dins ca seva. Durant la temporada alta, els balears es veuen privats de coses tan bàsiques com agafar el bus o anar a nedar

5 min
El mirador de la Foradada, un dels més coneguts i massificats de Mallorca.

PalmaEl descontentament dels residents a les Balears per la saturació turística ha arribat a tal punt que partits com el PP, tradicionalment defensors de l’activitat turística, han inclòs la paraula ‘límit’ en el seu glossari polític. Després d’un 2023 de rècord, amb 17,8 milions de turistes, les projeccions per a enguany assenyalen que fins i tot se’n podrien superar els 20 milions. Bona part dels illencs senten que ja no hi caben dins ca seva i que no poden fer coses tan senzilles com agafar un bus o acceptar segons quines ofertes de feina.

Anar a restaurants sense reserva

Sortir a dinar o sopar si no has encomanat taula és gairebé impossible

“No tenim taula, està ple”, és una de les frases més repetides pels cambrers durant la temporada. Gairebé sempre s’ha d’esperar per fer una menjada, sobretot als restaurants dels passejos marítims, de les platges i dels pobles més turístics. Moltes vegades, les llargues coes fan que els ciutadans hagin de cercar un altre lloc. La majoria dels restaurants fan dos i tres torns a cada servei i, fins i tot, n’hi ha que no tanquen la cuina per poder donar a l’abast. “Ja començam a tenir més reserves. Tenc ple i feim torns”, constata una treballadora de S’Amarador, un restaurant del port de Ciutadella. A més, per demanar beure a molts de bars hi ha un caramull de gent a les barres, que ho demana com pot, amb empentes i sense ordre ni control.

Per altra banda, internet està ple de pàgines que indiquen els restaurants que els illencs adoren o els millors bars de qualsevol municipi, entre d’altres. Són molts els turistes que, durant la seva estada a les Illes, promocionen per les xarxes socials els establiments que més els han agradat. Solen ser amb vistes a la mar. Això fa que agafin molt de nom i les reserves estiguin copades durant mesos. “Abans les obríem a l’abril i omplíem tot d’una per tota la temporada. Ara s’obren cada dia a les 12 de la nit, però per encomanar taula per a d’aquí un mes”, asseguren fonts del restaurant Illeta, un dels més populars a Instagram i a TikTok.

Una terrassa.

Seure a un banc de la Seu

No podràs estar una estona tranquil als llocs més emblemàtics

La plaça de Cort, la Seu i Binibeca, entre d’altres, s’omplen de manats de gent que encalcen les banderes que alcen els guies turístics. No es pot anar a contemplar les ubicacions amb més encant de les Balears sense haver d’esquivar visitants. Els llocs on els residents solien anar de compres, a passejar o simplement a prendre un refresc s’han convertit en ubicacions que eviten trepitjar de la manera que sigui. “Ja ni ens plantejam anar al carrer de Sant Miquel a comprar”, lamenta la presidenta de la Federació de Veïns de Palma, Maribel Alcázar. Molts residents denuncien que els barris més cèntrics estan tan plens de visitants que semblen “estrangers dins ca seva”, hi insisteix Alcázar.

Els residents també lamenten que, d’ençà que els turistes colonitzen els centres dels pobles i les ciutats, les botigues, els bars i els restaurants han apujat els preus. “Els comerços es queixen que si no venen turistes no vendran, i és normal perquè han posat tots els preus per a ells”, remarca Alcázar.

Contemplar una posta de sol

Els residents no poden fer un dels plans de moda

Els miradors des d’on contemplar les postes de sol dins la mar no solen ser molt grans i les zones amb aparcaments habilitats, tampoc. De fet, el primer que fan saber les xarxes socials a les cerques de miradors molt coneguts com el Vedrà (Eivissa) és precisament això, que és molt complicat aparcar-hi. Els aparcaments estan plens de cotxes amb ferratines de les empreses de rent a car.

En arribar, els miradors estan estibats de gent ben arran dels penya-segats i amb el braç ben estirat per aguantar el mòbil i fer fotos.

Agafar el bus a l’estiu

Durant la temporada alta, poder utilitzar el transport públic és un miracle

“Em bastaria agafar el bus de les set i mitja per arribar d’hora a la feina a Palma. Però, com que ve de Felanitx, quan arriba a Campos va tan ple que no puc pujar-hi. Per això agaf el de les sis i mitja”, explica Gina Oliver, una veïna de Campos. Són molts els residents que han d’avançar l’hora que agafen el bus per poder arribar a temps a treballar o per no haver d’anar drets per l’autopista perquè està estibat. Pitjor ho tenen encara els que van a les platges. “Si som a Alcúdia i vull anar a Can Picafort, és impossible perquè va ple i perquè les carreteres estan tan col·lapsades que es torba moltíssim”, constata Isabel Cerdà, una veïna de Santa Margalida.

La directora general de Mobilitat, Lorena del Valle, va anunciar a mitjan març, coincidint amb l’inici de la temporada, que la xarxa de bus interurbà (TIB) reforçaria la seva oferta a Mallorca. Del Valle va indicar que l’objectiu de la mesura és que “les persones que treballen a les zones turístiques puguin anar a fer feina en transport públic”. Ara bé, aquest increment no ha minvat l’ocupació dels vehicles que continuen plens a vessar.

Gent esperant un bus.

Acceptar segons quina feina

Rebutjar ofertes de treball perquè estan enfora de casa comença a ser habitual

“No em puc permetre el luxe de perdre hores ni doblers per anar a fer feina”, diu Maria Antònia Mas, veïna de Campos. Els locals comencen a rebutjar ofertes de treball per dos motius. En primer lloc, perquè les carreteres estan col·lapsades i anar amb el vehicle propi suposa trobar embossos i gastar més en benzina. Per altra banda, la saturació del transport públic fa que molts residents que no tenen cotxe ja ni es plantegin fer feina fora del seu municipi.

Una persona fent feina.

Trescar pels mercats

Anar a plaça s’ha convertit en una activitat turística

Fa quaranta anys era costum anar als mercats a fer la compra de la setmana. Avui dia, molts de locals ho fan com a excepció si s’han oblidat alguna cosa després d’haver anat al supermercat. Amb l’augment dels turistes, els mercats s’han diversificat i han donat espai a productes enfocats per a ells. A causa de l’afluència de gent, alguns locals opten per anar al mercat molt més prest del que ho feien abans. “Hem deixat d’anar a comprar als pobles veïns perquè molta gent prefereix fer-ho per internet que haver de fer 15 quilòmetres a una carretera col·lapsada i donar mil voltes per aparcar”, recalca Neus Prats, resident a Eivissa.

D’altra banda, la presidenta de la Federació de Mercats Permanents, Aina Gayà, insisteix en el fet que els residents “no han deixat d’anar als mercats, sinó que no hi poden anar per la saturació total de les vies”. A tot plegat s’hi afegeixen “els grups de creueristes, formats per 60 o 70 persones que només passegen i no compren productes de primera necessitat”, comenta.

El mercat de Sineu.

Pegar un capfico en hora punta

A moments puntuals del dia, molts de locals no van a nedar

A les Balears, les roques són les noves platges. Els residents han hagut de cercar alternatives que els permetin anar a pegar un capfico sense haver de fer filigranes per trobar un lloc a la platja . “Durant la meva infantesa, molts de nins baixaven els migdies a Cala s’Almonia a nedar amb els seus padrins. Ara no poden ni arribar fins a ca seva amb el cotxe ni baixar a la platja perquè està massificadíssima”, lamenta Menchu Cavaller, veïna de Ses Salines.

stats