El fred i la humitat baixa afavoreixen el covid

Un estudi suggereix que el covid es comporta com la grip

Una dona mira el seu telèfon al metro de Barcelona
G.G.G.
22/10/2021
3 min

BarcelonaLa transmissió del covid-19 és estacional: es propaga millor a l'hivern. Això és el que suggereix un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que es publica aquest dijous a la revista Nature Computational Science i que defensa que el SARS-CoV-2 es comporta com la grip i els refredats causats per altres coronavirus. Després de recollir les dades de 162 països d'arreu del món -on s'inclouen regions molt afectades pel virus com la Llombardia (Itàlia), Turíngia (Alemanya) o Catalunya-, la recerca constata que, a més de les restriccions adoptades, els contagis de la primera onada van anar de baixada quan van augmentar tant la temperatura com la humitat, mentre que el segon embat els positius van tornar a multiplicar-se quan la temperatura i la humitat havien baixat. En aquestes condicions, subratllen, la mida dels aerosols es redueix i la transmissió aèria del virus s'accelera. Per això, els investigadors subratllen la "considerable" contribució de la transmissió per aerosols i la necessitat d'adoptar mesures que promoguin més la "higiene de l'aire" (com una millor ventilació dels espais o la instal·lació de mesuradors d'aire) que la de les mans.

Els investigadors han analitzat l'associació de temperatura i humitat en la fase inicial de la propagació del virus a 162 països, han establert una correlació amb la taxa de transmissió de la SARS-CoV-2 i han comprovat que les taxes de transmissió més altes s'associen amb temperatures i humitat més baixes. Inicialment la comunitat científica va descartar aquesta teoria perquè semblava que els contagis es produïen amb la mateixa intensitat al llarg de tot l'any, i un primer estudi amb models teòrics avalava la tesi que el clima no semblava un factor important. Amb tot, algunes observacions primerenques ja suggerien que la propagació inicial del virus a la Xina va passar a una latitud entre 30 i 50ºN, amb baixos nivells d'humitat i temperatura (entre 5 i 11 ºC).

El comportament humà va ser decisiu a l'estiu

La primera onada va ser la més agressiva, en part perquè gairebé ningú tenia immunitat al virus, i fins a la cinquena els investigadors defensen que el patró de l'estacionalitat va tenir un paper molt rellevant. Aquest estiu, en canvi, el comportament humà va ser decisiu. Tot i les temperatures altes i la vacunació, es van aixecar les restriccions de cop, la gran majoria de la població més jove (el principal focus de propagació) no havia pogut accedir a la vacuna i s'hi van celebrar trobades massives. “Si l’ús de les mesures de protecció és més relaxat, el virus es propaga encara que no siguin les seves condicions òptimes”, ha argumentat el director del programa de clima i salut d'ISGlobal i coordinador de l’estudi, Xavier Rodó, en declaracions a RAC1.

"La qüestió de si el covid és una malaltia realment estacional es torna cada vegada més important per implementar intervencions efectives", ha assenyalat Rodó, que, en declaracions a Efe, ha recordat que amb aquest estudi s'ha desenvolupat "un dels dos únics models computacionals predictius que s'han aplicat en molts països, amb resultats molt positius en la majoria dels estats". L'equip de científics també ha analitzat l'evolució d'aquesta associació entre clima i malaltia al llarg del temps, i si era consistent a diferents escales geogràfiques usant un mètode estadístic dissenyat específicament per identificar patrons de variació semblants.

Quan van estudiar les correlacions amb el clima en els països de l'hemisferi sud, on el virus va arribar més tard, van observar la mateixa pauta de comportament. Els efectes del clima van ser més evidents a temperatures entre 12 ºC i 18 ºC i nivells d'humitat entre 4 i 12 g/m3, encara que els investigadors han advertit que es tracta de rangs indicatius, a causa del temps limitat dels registres. Finalment, mitjançant un model epidemiològic, l'estudi demostra que incorporar la temperatura a la taxa de transmissió funciona millor per predir la pujada i baixada de les diferents onades, particularment a Europa durant la primera i la tercera. "El conjunt dels nostres resultats dona suport a la idea que el covid és una infecció veritablement estacional, semblant a la grip i els altres coronavirus del refredat comú", ha conclòs Rodó.

stats