El covid triplica els trastorns mentals dels més petits de 14 anys

Un total de 61 menors van suïcidar-se l'any passat a Espanya, segons un informe de Save the Children

Augmenten els trastorns mentals entre els joves des que va esclatar la pandèmia.
Ara
14/12/2021
3 min

La pandèmia ha desencadenat i agreujat les preocupacions, les pors, la infelicitat i l'angoixa de molts infants i adolescents a Espanya. Tot i que encara no hi ha dades oficials dels efectes que ha tingut el covid en els menors perquè els recursos d'atenció psicològica i psiquiàtrica estan desbordats i no es fan prou diagnòstics, una enquesta feta per l'oenagé Save the Children a 2.000 famílies de tot l'Estat suggereix que els trastorns mentals i emocionals s'han triplicat entre els nens de 4 a 14 anys. La depressió i l'ansietat, i les reaccions excessives d'irritabilitat, frustració i enuig, han augmentat de l'1% al 4% entre el 2017 i el 2021, i els trastorns de la conducta (dèficit d'atenció i hiperactivitat, i comportaments destructius i desafiadors) han crescut del 2,5% al 7%. A més, un 3% de les criatures podrien haver arribat a pensar en la idea del suïcidi, segons les seves famílies. L'any passat, 61 menors van suïcidar-se a Espanya.

L'oenagé ha reproduït el qüestionari de l'Enquesta Nacional de Salut, que no es fa des del 2017, per comparar els resultats i observar quins canvis ha pogut provocar la crisi sanitària. Per a la immensa majoria de pares i mares consultats, l'estat de salut mental dels seus fills i filles no ha empitjorat i és bo o molt bo malgrat la pandèmia. Només un 8% creuen que les criatures s'han sentit regular o malament els últims 12 mesos. "Però al preguntar-los més en profunditat, es reporten situacions i casos que contradiuen aquesta percepció", puntualitzen des de Save the Children.

Per exemple, si el 2017 un 19% de pares i mares entenien que els seus fills se sentien molt preocupats, ara el percentatge ha pujat fins al 30%; el nombre de nens que reflecteixen infelicitat o desànim s'ha més que duplicat (del 8% al 18%), i ara hi ha més infants "solitaris o que juguen sols" (s'ha passat del 18% al 27%). L'enquesta també apunta que Catalunya és la comunitat autònoma amb més joves amb símptomes de trastorn mental respecte a la seva població, seguida de la Comunitat de Madrid i Galícia.

A la cua de l'OCDE

Save the Children també aborda la qüestió de les autolesions i el suïcidi, la punta de l'icebergd'aquests trastorns. Segons el director general de l'oenagé, Andrés Conde, ara hi ha molts menys suïcidis que fa 30 anys i Espanya és a la cua dels països de l'OCDE tant en joves amb símptomes depressius com en adolescents que cometen el suïcidi. Amb tot, l'últim any es van suïcidar 61 menors. L'informe avisa que les intencions es dupliquen a mesura que els nens i nenes arriben a l'adolescència i que els percentatges són més grans en famílies amb rendes baixes i en víctimes de bullying.

"Les situacions que porten els nens i nenes al suïcidi són els conflictes familiars greus i les separacions, els problemes d'assetjament per part d'iguals, les humiliacions i maltractaments, la solitud, els desenganys amorosos, la mort de familiars, el fracàs escolar i la pressió per evitar aquest fracàs, i la discriminació per orientació sexual", enumera Conde. L'informe també apunta que mentre que les nenes semblen més afectades per pensaments o intencions suïcides, els nens són més propensos a fer actes per cometre'ls.

L'oenagé també exposa que els menors que viuen en llars amb baixos ingressos tenen una probabilitat quatre vegades més gran de patir trastorns mentals o de conducta que els de llars amb renda alta. De fet, la vulnerabilitat econòmica –com la pèrdua de la feina i la reducció dels ingressos que entren a les llars– i la incertesa pel futur, així com els canvis sobtats en la forma d'interaccionar socialment, han empitjorat la salut mental dels infants i joves.

stats