PIB

L'economia balear és la que més creix de l'Estat, però els ciutadans no se'n temen

Mentre que l'augment del PIB de les Illes va duplicar la mitjana estatal el 2022, el PIB per càpita va ser molt similar al del conjunt d'autonomies

Un de cada deu joves que s'emancipa ha de tornar a viure amb la família.
19/12/2023
2 min

PalmaL'economia balear va ser la que més va créixer el 2022, però això no va suposar un benefici directe per als ciutadans de les Illes, segons reflecteixen les darreres dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre el Producte Interior Brut (PIB). Amb una pujada del 12,5%, el creixement del PIB balear va duplicar el de la mitjana estatal el 2022, que va ser d'un 5,8%. No obstant això, el PIB per càpita de les Illes (29.603 euros per habitant) va ser molt similar al del conjunt de l'Estat (28.162 euros per habitant), i se situà en la sisena millor posició, diferència que revela que els illencs no van percebre aquest increment de riquesa.

En el rànquing de comunitats autònomes amb el Producte Interior Brut més elevat, per darrere de les Balears es van situar les Canàries, amb un 9,7%. Cal tenir en compte que ambdues comunitats presenten unes característiques econòmiques similars, amb el turisme com a principal sector econòmic. De fet, ambdós territoris van ser els que van presentar els increments més accentuats el 2021, just després de la pandèmia, i els que més es van ressentir durant la crisi del covid, el 2020, tal com recorda l'INE en el seu comunicat.

Molt per darrere de l'Arxipèlag es van situar la Comunitat de Madrid, amb un creixement d'un 7,2%, i Catalunya i el País Basc, amb un 6% cadascuna. I a l'altre extrem, les comunitats que van experimentar un menor augment del PIB van ser Extremadura, amb un 2,1%, i Castella - la Manxa, amb un 2,2%. Cal tenir present que la pujada mitjana del PIB europeu va ser d'un 3,4%.

La renda per càpita, en descens

A l'altra cara de la moneda, però, hi ha el PIB per càpita, en què les xifres illenques no són tan positives. Només dues comunitats autònomes se situen per damunt de la mitjana de la Unió Europea (35.440 euros per habitant): la Comunitat de Madrid (38.435 euros per habitant) i el País Basc (35.832 euros per habitant), les dues amb les millors xifres del rànquing estatal. Les segueixen la Comunitat Foral de Navarra (33.798 euros), Catalunya (32.550 euros), Aragó (31.051) i les Balears, ja per sota dels 30.000 euros per habitant, amb 29.603. La mitjana estatal en aquest cas va ser 28.162.

Sobre això, l’economista i vicedegà de la Facultat de Turisme, Tolo Deyà, feia una reflexió en declaracions a l'ARA Balears fa unes setmanes. “La renda per càpita ha patit un descens, i els indicadors mostren que continuarà en aquest sentit. El Producte Interior Brut no creix al mateix ritme que la població, i això indica que la productivitat no és el nostre fort en aquests moments”, va advertir.

Ara, si ens fixam en un altre indicador, la Renda Disponible Bruta de les Llars (per càpita), els resultats per a les Balears són encara pitjors. Aquí, però, s'ha de tenir en compte que les darreres dades són del 2021. En aquest cas, les Illes –amb 16.433 euros per habitant– es van situar, fins i tot, per sota de la mitjana estatal –amb 16.480 euros per habitant.

stats